Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Crna hronika

Pripadnik Granične policije prilikom pretresa krao novac iz torbi putnika

30/08/2016

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Aleksandra Pekića iz Sarajeva, uposlenog kao službena osoba Granične policije BiH.

Optuženi se tereti da je, tokom februara i marta 2016. godine, kao djelatna osoba u institucijama BiH, odnosno policijski službenik JGP-vođa tima pasoške kontrole na Međunarodnom graničnom prijelazu „Aerodrom Sarajevo“, u namjeri sticanja protuzakonite imovinske koristi, iskoristio svoj službeni položaj, tako što je prilikom izvršavanja službenih dužnosti koje se odnose na redovitu kontrolu putnika i prtljaga prilikom prelaska državne granice, postupao protivno odredbama zakona, pravilnika i uputstava Granične policije BiH.

Optuženi se tereti da je prilikom pretresa ličnih stvari putnika, u više navrata otuđivao novac koji se nalazio u ličnom prtljagu kontroliranih putnika, čime je počinio kazneno djelo-zloupotrebe položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH provodi intenzivne aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela zloupotrebe položaja, naročito u slučajevima kada su počinitelji ovlaštene osobe policijskih i sigurnosnih agencija.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari