Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OPTUŽNICA

Prodavali lažni Marlboro u lažnim kutijama i sa lažnim markicama

cigare-pusenje-pepeljara-kafa

Optuženi su proizveli najmanje 500 paketa cigareta, odnosno 50.000 šteka

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Roberta Iličića, zvanog “Robac”, rođenog 1974. godine u Mostaru, državljanina BiH i R Hrvatske, Hrvoslava Pandžića, zvanog “Hrvoje”, rođenog 1976. godine u Beču, Republika Austrija, državljanina BiH i R Hrvatske, Željka Primoraca, rođenog 1976. godine u Mostaru, državljanina BiH, i Maria Andrijanića, rođenog 1981. godine u Ljubuškom, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, počinili krivična djela kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, koja je organizirana radi neovlaštene proizvodnje i prometovanja akciznom robom – duhanskim prerađevinama na teritoriji Bosne i Hercegovine i inostranstva, radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Optuženi su pokrenuli ilegalni lanac proizvodnje cigareta, pomoću uvezenih mašina i repromaterijala neophodnog za proizvodnju i pakovanje akcizne robe, koje su potom u namjeri obmanjivanja krajnjih kupaca i drugih korisnika glede kvaliteta, porijekla, vrijednosti i drugih svojstava robe, cigarete pakovali u lažnu ambalažu-paklice na kojoj su se nalazile lažne oznake za obilježavanje strane robe – cigareta Marlboro, a potom na paklice u namjeri da ih upotrijebe kao prave, lijepili lažne akcizne markice sa oznakama R Srbije, te ih potom pakovali u šteke, zatim u veću kartonsku ambalažu-kutije, te tako proizvedenu i upakovanu akciznu robu-cigarete, skladištili radi dalje prodaje i prodavali njima poznatim kupcima.

Optuženi su tako proizvedenu akciznu robu-cigarete, skladištili na više lokacija, između ostalog i u kući koju je koristio optuženi Robert Iličić u općini Grude, pa je tako pretresom navedene kuće pronađeno ukupno 1.226 komada šteka cigareta, 2.696 paklica cigareta, dok je u tovarnom prostoru teretnog vozila, pronađeno i privremeno oduzeto 152.990 paklica cigareta. Na naprijed navedeni način, optuženi su proizveli najmanje 500 paketa cigareta (50.000 šteka).

Optuženi se terete da su, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, lažne znakove upotrijebili kao prave, proizveli robu sve radi dalje prodaje, a čija je proizvodnja i prodaja zabranjena propisima Bosne i Hercegovine, čime su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova, te krivično djelo nedopuštena trgovina.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.