Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milan Hrga

Progovorila bivša žrtva Željka Kovačevića: “U očima sam mu vidio strah”

Kovačević
Željko Kovačević

Hrga se prisjetio nekih ključnih trenutaka koji bi mogli biti od koristi i istražiteljima u Banja Luci jer očito Kovačević nije bio siguran egzekutor

Četiri osobe uhapšene su do utorka navečer u sklopu istrage o ubistvu poduzetnika Slaviše Krunića, koji je iz zasjede ubijen u ponedjeljak na svom imanju Glamočani u okolici Banje Luke, potvrđeno je iz policijskih izvora u Bosni i Hercegovini.

Pod sumnjom da su sudionici ubojstva uhapšeni su Goran Milanović i Emilio Baldo, a kasno poslijepodne policija Federacije BiH je u Sanskom Mostu uhitila braću Nermina i Armina Ćuluma, koji su nakon toga predani policiji Republike Srpske.

Osim Krunića, u krvavoj zasjedi ubijen je i njegov tjelohranitelj Žarko Pavlović, ali i jedan od atentatora, Željko Kovačević (45), višestruko osuđivani kriminalac koji je bio i na potjernici hrvatskog Interpola.

Na mjestu atentata kriminalisti su ubrzo ustanovili da je ubijeni atentator Željko Kovačević, kojemu se sudilo i u Hrvatskoj. On je dobro poznat Milanu Hrgi, bivšem vlasniku mjenjačnice Hima iz Kaštel Gomilice, kojeg je Kovačević ranio u prsa u pljački 10. jula 2009. nedaleko od njegove kuće.

– Nije mi ovo ništa čudno. Pretpostavljao sam da će kriminalac ići dalje dok mu se ovakvo što ne dogodi – bila je prva reakcija bivše Kovačevićeve žrtve koja je, srećom, preživjela njegov napad, ali nikad se nije financijski oporavio od pljačke koju su izveli Kovačević i još jedan muškarac 10. jula 2009. godine.

– Ja sam izašao iz kuće oko 6.25 i krenuo prema garaži po automobil jer sam nosio novac u svoju mjenjačnicu u Kaštel Gomilici. Imao sam sigurnosnu torbu u kojoj je bilo oko 440 hiljada kuna. U jednom sam trenutku s leđa čuo povik: “Daj torbu!” Bio je to Kovačevićev glas jer sam ga prepoznao. Nekoliko dana ranije primijetio sam čudan automobil i ljude koji opserviraju oko moje kuće. Mislim da bi me opljačkali dan ranije, ali sam im bio predaleko – prisjetio se jučer Milan Hrga u razgovoru za Jutarnji list.

– Počeli su me udarati i otimati torbu. Oborili su me na pod, ali sam se uspio dignuti, a oni su me i dalje tukli. Borili smo se. U jednom trenutku dotrčala je i moja supruga i bacila se na ovog drugog, slabijeg, ali ju je on odgurnuo. Ja sam u tom trenutku već Kovačevića bio oborio na pod jer sam ga uspio uhvatiti za noge. Ja sam ipak trenirao judo i još mi je malo trebalo da ga svladam, ali sam se u tom trenutku bio zabrinuo za suprugu i gledao što je s njom. U jedom smo trenutku bili na 40 centimetara – ispričao je Hrga.

Prisjetio se nekih ključnih trenutaka koji bi mogli biti od koristi i istražiteljima u Banja Luci jer očito Kovačević nije bio siguran egzekutor.

– Rekao mi je: “Ubit ću te!” Međutim, ja sam u njegovim riječima i u očima osjetio strah. Prvo mi je uperio pištolj u čelo, potom je nanišanio u srce, a onda je još malo pomaknuo ruku i kad je opalio, pogodio me u grudi. U prvom trenutku nisam bio ni svjestan da sam pogođen – dodao je Hrga koji je bio samo jedna u nizu Kovačevićevih žrtava.

Kovačević i supočinitelj imali su pomagače iz Solina i Kaštela koji su ih na mjesto razbojstva dovezli motorima. Kovačeviću se sudilo u odsutnosti na splitskom Županijskom sudu te je osuđen na 14 godina zatvora. Po potjernici hrvatskog Interpola bio je uhapšen 2013. godine, ali je brzo pušten nakon što je ustanovljeno da ima i državljanstvo BiH.