Pronađen avion koji se srušio na Ozrenu, pilot poginuo

avion-ozren

U padu aviona na koti Ostrevica na području Ozrena jedno lice je poginulo, a dva su povrijeđena, od kojih jedno teže, nezvanično saznaje Srna.

Avion je pronađen nakon tročasovne potrage.

VIŠE: Srušio se avion na Ozrenu, jedna osoba poginula

Pripadnici Policijske stanice Petrovo prvi su otkrili avion koji se danas srušio na koti Ostrevica na području Ozrena i pritekli u pomoć povrijeđenim licima.

Policajci su uspostavili kontakt sa licem koje je lakše povrijeđeno u ovoj nesreći i koje ih je navelo do mjesta nesreće.

Lakše je povrijeđen Stefan Stevanović (19) iz Mladenovca, a teže Jaroslav Hortman (34) iz Stare Pazove, saznaje Srna.

Stevanović je vozilom Hitne pomoći prevezen u bolnicu u Doboju, dok je teže povrijeđeni Hortman transportovan helikopterom.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, poginuo je pilot čiji su inicijali A.N. iz Beograda.

Avion koji se srušio je privatno vlasništvo firme “STS” iz Smedereva.

Pripadnicima Policijske stanice Petrovo u pomoć su pritekli vatrogasci i šumari, a na mjestu nesreće je i načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj Dragan Prodanović.

Avion je pronađen nakon tročasovne potrage i nakon što su pripadnici policijske stanice Petrovo uspostavili kontakt sa lakše povrijeđenim licem.

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH i resorni ministar Slavko Matanović imenovaće komisiju koja će se baviti istragom uzroka današnjeg pada aviona na području Ozrena, izjavio je Srni stručni saradnik za odnose s javnošću Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Aleksandar Lalović.

“U ovom trenutku nema informacija šta je eventualni uzrok pada aviona na području Ozrena i sve što bih rekao bilo bi u domenu spekulacija. Komisija je ta koja utvrđuje uzroke pada aviona i nesreća”, rekao je Lalović.

On je dodao da procedure o imenovanju komisije i proces utvrđivanja uzroka pada letjelica, traju po nekoliko dana, a u nekim slučajevima čak i mjeseci.

Manji avion srušio se danas na koti Ostrevica na području Ozrena i prema nezvaničnim informacijama poginulo je jedno lice, dok su dva povrijeđena, od kojih jedno teže.

O padu aviona CJB Doboj obavijestilo je dobojsko Odjeljenje Civilne zaštite u 13.25 časova.

Oružane snage BiH pružaju pomoć povrijeđenim

Na zahtjev Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, a sukladno propisanim procedurama, angažiran je helikopter iz sastava 1.HS/Brigade zračnih snaga i Protuzračne obrane namjenjen za službu traganja i spašavanja, uslijed pada manjeg zrakoplova na prostoru Ozrena, lokacija Velika Ostravica, javlja Anadolu Agency (AA).

Posada helikoptera MI 8T OS BiH, poletjela je u 13.10 sati iz zrakoplovne baze Mahovljani – Banja Luke sa zadaćom traganja i lociranja mjesta nesreće te evakuacije povrijeđenih do prve mediciske ustanove.

Oružane snage BiH će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH po zahtjevima i u izvanrednim situacijama i time dati svoj puni doprinos u izvršavanju ove zakonom propisane, zadaće, navedeno je iz Ministarstva odbrane BiH.