gss

Pronađeno i spašeno četvoro stranaca koji su se sinoć izgubili na Visočici

visocica gss sarajevo
FOTO: GSS Sarajevo

Negdje u popodnevnim satima ih je uhvatilo nevrijeme i izgubili su orijentaciju

Pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Sarajevo zaprimili su poziv od četiri strana državljanina koji su izgubljeni na planini Visočici.

Stanica Sarajevo odmah je aktivirala dežurni tim i krenula u akciju spašavanja kako bi izvršla evakuaciju unesrećenih. Spasioci su se kretali prema bivku pješke i uz pomoć motornih sanki, jer su putevi zametni i nije moguć pristup drugim vozilima, te su uspješno stigli do unesrećenih.

Nakon utvrđivanja zdravstvenog stanja unesrećenih odlučit će se o načinu i vrsti evakuacije. O samom toku akcije je upoznat i Operativni centar kantonalne Civilne zaštite – saopćeno je iz GSS-a.

U saopćenju se navodi da su četiri mlađe osobe strana državljanina juče, ponukani lijepim vremenom krenuli na planinarenje bosanskim planinama.

S obzirom na lijepo vrijeme krenuli su nedovoljno pripremljeni za zimske uslove ne znajući ćud bosanskohercegovačkih planina.

visocica gss stranci
FOTO: GSS Sarajevo

Negdje u popodnevnim satima ih je uhvatilo nevrijeme i izgubili su orijentaciju. Kasno naveče kada je počeo da pada snijeg uspjeli su da pronađu sklonište na planini i tu provedu noć. Ujutro su pokušali da pronađu put, međutim, bezuspješno i s obzirom na teške vremenske uslove jedan od izgubljenih je počeo da osjeća zdravstvene tegobe te su odlučili da se vrate na posljednju poznatu tačku tj. bivak u kojem su proveli noć.

Nako povratka u bivak shvatili su da je, s obzirom na zdravstveno stanje jednog od njih, te da sami nisu u mogućnosti pronaći put nazad na sigurno, najbolje da pozovu Gorsku službu spašavanja – navodi se u saopćenju.