Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vandalski čin na ilidži

Provaljeno u crkvenu salu u blizini groblja na Vrelu Bosne

viber_image_2020-07-23_14-05-49 (1)

Odvaljeni su zaštitni gelenderi na prozorima, ulazna vrata su provaljena i polupano je nekoliko prozora

U noći izmedju 22.i 23.jula desila se provala u crkvenu salu koja se nalazi u sklopu groblja “Vrelo Bosne” u ulici Magistrala 27 od strane nepoznatih počinilaca.

Na sali je načinjena veća materijalna šteta, gdje je odvaljena metalna zaštita (gelenderi) isto tako provaljeno kroz sama vrata i polupani prozori.

Paroh blažujski jerej Darko Danilović izjavio je da su nepoznati počinioci provalili u crkvenu salu koja se nalazi u blizini groblja na Vrelu Bosne na Ilidži, te pričinili značajnu materijalnu štetu.

“Odvaljeni su zaštitni gelenderi na prozorima, ulazna vrata su provaljena i polupano je nekoliko prozora. Trenutno su u toku aktivnosti na rasvjetljavanju tog nemilog događaja, koji nije prvi u ovoj godini. U januaru, za vrijeme Božićnih praznika, imali smo provalu u hram Svetog Save koji se nalazi nedaleko od groblja”, istakao je Danilović.

On je dodao da zasad nije primijećeno da li nedostaje nešto od inventara u sali, kao što su klupe, stolovi, stolice, escajg i tanjiri.

Prema njegovim riječima, zbog trenutne epidemiološke situacije, malo je vjernika u hramu, ali da su i oni malobrojni uznemireni.

“Ljudi su uznemireni i uplašeni od provala u hram, skrnjavljenja groblja u Osijeku, pa sada evo crkvenog doma uz groblje na Vrelu Bosne. Kada dođu da prisluže svijeće na grobove najmilijih zateknu ispisane uvredljive grafite ili bude skrnavljenja grobova i ko zna čega sve ne, više ne mogu ni da se sjetim“, istakao je Danilović.