banja luka

Dodik nakon sastanka s Vučićem: Ozbiljno je shvatio, ali ništa nije odgovorio

Srn2020-7-23_1318376_1 (1)

Nećemo prihvatiti nikakvo priznanje Kosova kao samostalne države i onemogućićemo bilo kakvu takvu manifestaciju na nivou BiH poručio je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da “Republika Srpska nikada neće prihvatiti nikakvo priznanje samoproglašenog Kosova”, te da o tom i pitanju statusa RS treba razgovarati objedinjeno.

On je rekao da RS doživljava kao državu koja je zainteresovana za razgovore o statusu Kosmeta, da Srbija ima prirodno pravo kada je riječ o Kosovu i da je to važno pitanje za tu zemlju i u nacionalnom smislu.

“Takođe, smatramo i da bi prvo pitanje Srbije u nacionalnom smislu trebalo da bude RS. Mislimo da može da se poveže ta vrsta našeg interesa. Nema Srbina, gdje god da živi, da nije zainteresovan za Kosovo jer je ono važno za naše biće i naciju. Dakle, veoma smo zainteresovani kako će se to pitanje rješavati”, naglasio je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka delegacija RS i Srbije u Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci.

Dodik je kazao da RS smatra da Kosovo ne može biti priznata međunarodna država kako to prihvataju neke zemlje u svijetu.

“Ako idemo sa pozicije zemalja koje to prihvataju, onda i RS treba imati pravo na isti tretman. Zato smo Vučiću predočili da smatramo da treba jasno istaći zahtjev da je nemoguće razgovarati o eventualnom odvajanju ili posebnom statusu Kosova, a da se ne razgovara o statusu RS. Vučić je to pitanje ozbiljno shvatio, nije ništa odgovorio, ali pokušaćemo da ga ubijedimo da se to posmatra jedinstveno. Ovo što govorim nije protiv Dejtonskog sporazuma. Mi hoćemo izvorni Dejton i ako se on tako bude tretirao, onda nemamo problem. Ali nećemo prihvatiti nikakvo priznanje Kosova kao samostalne države i onemogućićemo bilo kakvu takvu manifestaciju na nivou BiH”, poručio je Dodik.

On je naveo da RS ostaje privržena povezivanju sa Srbijom i svijet mora da zna da RS vidi svoju budućnost u najboljim mogućim odnosima sa Srbijom.

“RS nije ništa dobila od BiH. Samo imamo stalne zahtjeve za urušavanjem RS i njene autonomije. To treba da prestane i želimo da zaštititimo svoje interese”, rekao je Dodik i dodao da će RS učiniti sve da zaštiti interese Srbije gdje god to može sa aspekta svojih mogućnosti i kapaciteta.

Dodik je rekao da je zadovoljan saradnjom RS i Srbije koja je podignuta na visok nivo.

“Imamo najbolje moguće odnose koji su otvoreni i bratski. Nisu usmjereni ni protiv koga. Definišemo naše programe u skladu sa našim interesima ne želimo nikom zlo, ali tu smo da branimo svoje interese”, konstatovao je Dodik.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi o važnim zajedničkim infrastrukturnim projektima, među kojima je putno povezivanje dvije zemlje u vezi s čim je bilo opstrukcija sa nivoa BiH.

“Zastoji oko izgradnje mosta u Bratuncu govore kako naše odnose doživljavaju sa nivoa BiH, ali vjerujem da će sva sporna pitanja biti završena”, rekao je Dodik i izrazio nadu da će se dvije zemlje povezati auto-putem od Banjaluke do Beograda.

On je dodao da je Vučić potvrdio da će Srbija finansirati put od Rače do Bijeljine u iznosu od gotovo 80 odsto.

“Mi ćemo nastaviti od Bijeljine ka Brčkom, pa prema Vukosavlju i dalje prema Doboju. Cilj je da se put završi u nrednih pet, šest godina”, istakao je Dodik.

On je najavio da će narednih mjeseci biti razgovarano o zajedničkom nacionalnom i identitetskom projektu zaštite ćirilice da se da doprinos značaju srpskog jezika i pisma.

“To je naše prirodno, suvereno pravo i nemamo namjeru da tu oklijevamo”, rekao je Dodik.

On je naveo da je pandemija virusa korona donijela probleme, ali da ga “raduje to što Srbija u prvom tromjesečju ima najbolje ekonomske pokazatelje u Evropi”, jer je to osnova zajedničkih projekata dvije zemlje.

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u gotovo svim opštinama RS postoje projekti koji se realizuje a koji je finansirala Srbija.

“Srbiji i Srbima želim svaki uspjeh i još jednom čestitam Vučiću na pobjedi na izborima”, rekao je Dodik i izrazio očekivanje da će dobra saradnja vlada i parlamenata dvije zemlje biti i dalje uspješna.