Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pucao u oca, ubio njegovu partnericu

admir-kacevic

Sudija za prethodni postupak sarajevskog Kantonalnog suda potvrdio je optužnicu koja Admira Kačevića (1982) rođenog u Rogatici, nastanjenog u Sarajevu, tereti za ubistvo Sedije Turjačanin (1960), pokušaj ubistva svog oca Alije Kačevića (1958), te nedozvoljeno držanje oružja ili streljiva, piše Dnevni list.

Ista optužnica Aldina Sinanovića (1988) iz Bihaća tereti za pomoć počinitelju poslije učinjenog kaznenog djela.

Umrla od upale pluća

Admir Kačević je ubistvo i pokušaj ubistva izvršio 18. jula u ugostiteljskom objektu “El Paso” koji se nalazi u Orahovačkoj ulici na broju 3 u sarajevskom naselju Briješće, koji su držali njegov otac Alija i njegova poslovna partnerica Turjačanin.

U optužnici stoji da je nakon kraće prepirke sa ocem, u namjeri da ga liši života, iz pištolja ispalio hitac prema njemu.

Alija Kačević je, kako bi se zaštitio, podigao desnu ruku, a metak koji je prošao kroz šaku, ga je pogodio u lice i nanio mu teške tjelesne ozljede.

Optuženi je zatim izašao iz kuhinje, te prišao, kako stoji u optužnici, radnici u El Pasu, Turjačanin, koja je stajala za šankom.

Kada joj je prišao, rekao joj je: „K***o ubit ću te, uništila si mi porodicu“, te ispalio tri hica iz pištolja koja su Turjačanin pogodila u lice, lijevo rame i desnu potkoljenicu. Turjačanin je tom prilikom zadobila po život opasne ozljede, od kojih je preminula 9. avgusta na Klinici za anesteziju i reanimaciju bolnice Koševo.

Kao uzrok smrti, u optužnici je navedena upala pluća koja se razvila kao komplikacija zadobijenih ustrijelnih ozljeda.

Optuženi je tada pobjegao i skrivao se u kući H. Lj. na Ilidži, gdje su ga 8. septembra pronašli i uhapsili istražitelji Odjela za opći kriminal sarajevskog MUP-a. U kući na Ilidži, Admir Kačević je držao vojnu pušku karabin i 10 metaka, te dva pištolja, od kojih je jedan automatski sa ukupno 22 metka, za čije posjedovanje je građanima potrebno odobrenje nadležnog organa.

Pomogao u skrivanju

Sinanovića sa druge strane, optužnica tereti da je od polovine jula u kuću H.LJ. na Ilidži sklonio Kačevića u namjeri da ne bude otkriven od strane organa gonjenja, iako je od optuženog saznao da je ovaj u jednoj kafani iz pištolja pucao u oca i njegovu partnericu i da ga traži policija.

Sinanović je, navodi se u optužnici, tako pomogao Kačeviću da ne bude otkriven za počinjenje kaznenog djela za koje se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža.

Inače, prije Kačevićevog hapšenja, policija je pretresla stan u Vogošći koji koristi Sinanović (1978) iz Bihaća, gdje je pronašla i oduzela lovačku pušku. Sinanović je tada izjavio da je oružje Kačevićevo, te je uhapšen, ali je nakon saslušanja u Tužiteljstvu pušten da se brani sa slobode. Tužiteljstvo je uz optužnicu, Kantonalnom sudu dostavilo prijedlog za produženjem pritvora optuženom.

Admir Kačević je do sada u više navrata i osuđivan. Tako ga je Osnovni sud na Sokocu osudio na 13 mjeseci zatvora zbog teških tjelesnih ozljeda i nedozvoljene proizvodnje oružja ili eksplozivnih materija, zbog teških krađa je u sarajevskom Općinskom sudu u više navrata osuđen na ukupno dvije godine i dva mjeseca zatvora, te u Kantonalnom sudu na 13 mjeseci zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Mimo presuda, dovođen je u vezu i sa nekoliko pucnjava.