Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo me naučilo da umjetnost čovjeku daje nadu

Vanessa Redgrave

Oskarom nagrađena britanska glumica Vanessa Redgrave izjavila je kako je umjetnost nešto što čovjeku daje nadu, te da je po tom pitanju Sarajevo za nju bilo dobra lekcija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Redgrave ovih dana boravi u turskom gradu Antalija, gdje je počasni gost 52. po redu Antalija Film Festivala. Dobitnica Oskara, Zlatnog Globusa i Emmyja govorila je na konferenciji za novinare u Antaliji, uz prisustvo svog muža, također poznatog glumca Franca Nera.

Izrazila je zadovoljstvo zbog boravka u Antaliji, te dodala kako će ovo biti prilika za nju da pogleda dobre filmove.

Obzirom da je aktivna u borbi za ljudska prava, na pitanje novinara kako komentariše današnje stanje u svijetu, koje nimalo ne ulijeva nadu, Redgrave je odgovorila:

“Ne treba gubiti nadu. Ja sam u više navrata sa različitim razlozima boravila u ratnim zonama. Vjerujem da je situacija tamo bila puno gora. Imate priliku vidjeti doktore koji ljudima pokušavaju vratiti život, vidite ljude koji su izgubili nadu. No, Sarajevo je meni bilo dobra lekcija”, kazala je Redgrave, te dodala:

“Tamo sam vidjela kako muzičari, glumci, režiseri, slikari djecu poučavaju muzici, glumi, teatru i slikanju. To je bilo nevjerovatno. Ljudi u ratu ostanu u životu uz pomoć hrane i vode. Ali nešto drugo što ljude drži u životu je nada. Umjetnost za to služi. Doktori će vam pomoći da izlječite svoje tijelo, ali umjetnost vam daje nadu.”

Podsjetimo, Redgrav je tokom agresije na BiH boravila u glavnom gradu BiH, a posljednji put je boravila u oktobru prošle godine povodom premijere filma “Bosnia Rising” (Bosna ustaje), čija je koproducentica, a režirao ga je njen sin Carlo Nero.