Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raščić: Znam ko mi je noćas zapalio automobil

rascic
Raščić ispred zapaljenog automobila (FOTO avaz.ba)

Jutros je oko 1.30 sati u vogošćanskoj ulici Spasoje Blagovčanina, kojom se prilazi do Doma zdravlja Vogošća, ispred stambeno-poslovnog prostora Ademira Raščića Aneta zapaljeno je vozilo Gimnastičkog kluba „Olimp“ iz Vogošće.

Samo zahvaljujući brzoj intervenciji dežurnog policajca i intervenciji Profesionalne vatrogasne brigade Civilne zaštite Kantona Sarajevo, spriječeno je da požar zahvati plinske setove, čime bi materijalna šteta na stambenim i poslovnim objektima bila nemjerljiva, a moglo je doći i do ugrožavanja sigurnosti građana u njima.

– Iz sna me prenuo nekakav čudan tupi udarac i mahinalno sam pogledao šta se dešava u ulici ispred mog stana. Bio sam iznenađen kada sam vidio da gori vozilo Gimnastičkog kluba „Olimp“, čiji sam ja predsjednik. Evakuirao sam porodicu i uz pomoć policije i vatrogasaca lokalizirao požar. Na automobilu koji je namjerno zapaljen pričinjena je znatna materijalna šteta, no sreća pa u ovom požaru nije bilo ljudskih žrtava. Mislim da ova paljevina ima veze s dešavanjima unutar Gimnastičkog saveza Bosne i Hercegovine, čiju sam čelnu funkciju prekjučer od profesorice Snježane Bijelić preuzeo u Banjoj Luci – kaže za “Dnevni avaz” Ademir Raščić.

Fizičke prijetnje smrću primao je i prije, ali ih niko nije uzimao zaozbiljno iako ih je uredno dokumentirao.

– Fizičke prijetnje i prijetnje smrću koje smo unazad tri-četiri godine dobivali Snježna Bijelić, profesor Tabaković s Fakulteta za fizičku kulturu u Sarajevu i ja malo je ko uzimao zaozbiljno iako su pismeno prijavljivane Tužilaštvu BiH, SIPA-i i lokalnim policijskim stanicama – ističe Raščić.

Navodi kako je siguran ko je počinilac ovog zlodjela te ko stoji iza prijetnji upućenih njemu.

Kako nam kaže, radi se o osobama koje su pokrale Gimnastički savez BiH.

– Siguran sam da iza ovih prijetnji, pa možda i ove paljevine, stoje dvije osobe F. Š. i M. T. koje su prije nekoliko godina iz prostorija Gimnastičkog saveza BiH u sarajevskoj „Zetri“ otuđili svu personalnu i finansijsku dokumentaciju Gimnastičkog saveza, Statut, pečat i druge materijale te uz pomoć njih izvršili udar na Gimnastički savez BiH jer su uz pomoć te dokumentacije i pečata eliminirali legalne predstavnike Gimnastičkog saveza BiH, prepravljajući rješenja kojim su sebe imenovali za „legalne“ predstavnike Saveza te tokom ovih nekoliko godina otuđili više od 300.000 KM koje je Gimnastički savez prikupljao od članarina, donacija i dotacija.

Vjerujem da će policijska istraga oko ove namjerne paljevine ubrzati aktivnosti nadležnih institucija koje bi trebale sankcionirati njihova ponašanja, a sportistima omogućiti da na pravi način ispoljavaju svoje aktivnosti i u najboljem svjetlu predstavljaju našu zemlju Bosnu i Hercegovinu – rekao je na kraju Raščić.

Begićeva “seoska liga”: Golmanu Zvijezde 09 nuđeno 5.000 da “pomogne”?