Crna hronika

Razbojnici uz prijetnju “Zoljom” ukrali stotine hiljada KM

23/09/2015

Maskirani razbojnici, naoružani automatskim puškama i raketnim bacačem “zolja” opljačkali su jučer blindirani kombi Agencije za osiguranje “Sector security” iz kojega su ukrali više stotina hiljada maraka, a hicem iz puške ranili zaštitara Đ. B. koji je bio suvozač u kombiju.

Pljačka se dogodila jučer oko 13 sati na autocesti Gradiška – Banja Luka. Kako se neslužbeno spominje, radnici “Sectora” su s dva blindirana kombija i jednim civilnim automobilom prevozili veću količinu novca kada su ih u Cerovljanima kod Gradiške presrela dva automobila. Oba vozila su im se prepriječila na cesti, a potom su iz njih izašla četvorica maskiranih razbojnika koji su odmah zapucali prema blindiranim kombijama i tako ih natjerali da se zaustave.

“Pucali su direktno prema kombijama i četiri hica pogodila su u vjetrobransko staklo prvog vozila. Jedan od tih hitaca pogodio je tačno u visini glave vozača i prava je sreća da je riječ o neprobojnim staklima jer bi ga vjerovatno na mjestu ubio. Nakon što su zaustavili kombije rasklopili su ručnim bacač “zolja” i zaprijetili zaštitarima da će ih “dići u zrak” ako ne otvore vrata kombija”, pričali su okupljeni.

Naime, iz straha za svoj život zaštitari su “popustili” i suvozač je izišao iz kombija i otvorio im zadnji dio vozila iz kojega su pokupili kovčege s novcem. Prema neslužbenim saznanjima, razbojnici su i po ulasku u zadnji dio blindiranog dijela pucali iz pušaka, a jedan metak se odbio i zaštitara pogodio u ruku.

Slična pljačka u kojoj je također prijećeno ‘zoljom’ dogodila prije pet godina u Dužicama između Gruda i Širokog Brijega kada je iz blindiranog kombija ukradeno spektakularnih 3,6 miliona eura UniCredit banke, što je do sada najveća cestovna pljačka u istoriji BiH. Tada su razbojnici bili obučeni u odore specijalne policije.

Do sada počinitelji nisu pronađeni pa istražitelji povezuju ova dva slučaja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.