Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro optužnice?

“Rupa” u alibiju i otmica djevojke vode do ubica sarajevskih policajaca?

ubistvo sarajevskih policajaca sehovic – vujinovic

Policija je od samog početka istragu usmjerila u pravcu automafije iz Istočnog Sarajeva, gdje se najvjerovatnije i kriju krivci za ovaj teški zločin

Istražitelji i tužioci još pokušavaju “sklopiti kockice” ovog slučaja i pored jakih indicija koje vode u pravcu mogućih počinilaca. U javnosti se zbog nedostatka zvaničnih informacija pojavljivalo više teorija, od onih da se radi o apsolutnim početnicima koji su pucali iz straha, pa sve do toga da se radilo o “ciljanoj likvidaciji”

Kantonalni sud u Sarajevu produžio je za još mjesec pritvor Nebojši Marinkoviću, Đorđu Cicoviću, Milošu Pavloviću i Nedeljku Lizdeku, koji su uhapšeni i pritvoreni zbog sumnje da su krajem oktobra ispred hotela “Pino Nature” na Trebeviću, oteli “golf 5” od B. A. iz Sarajeva.

Kako piše Faktor, istraga ovog slučaja je u završnoj fazi i uskoro se očekuje podizanje optužnice.

Marinković je uhapšen na Palama dva dana nakon razbojništva, dok su ostali uhapšeni tokom široke akcije nakon ubistva dvojice pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo. Ukradeni “golf” pronađen je u jednom od “štekova” na području Pala, te je vraćen vlasniku.

Koga su snimile kamere

Marinković, Cicović, Pavlović i Lizdek sumnjiče se da su 23. oktobra oko 22 sata, nedaleko od hotela na Trebeviću, maskirani i naoružani, presreli B. A. i njegovu djevojku, te ih, uz prijetnju oružjem, natjerali da izađu iz vozila, kojim su potom pobjegli u nepoznatom pravcu.

Slučaj ove četvorke zanimljiv je i jer su se njihova imena spominjala tokom istrage ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, tačnije na jednom od ročišta za produženje pritvora Srećku Trifkoviću, koji se dovodi u vezu sa ubistvom. Njemu je odlukom suda također produžen pritvor za još tri mjeseca.

Naime, tokom istrage ubistva policajaca utvrđeno je da je kao “borbenjak” korišten automobil “seat leon” za kojeg je utvrđeno da ga je početkom oktobra na Alipašinom Polju ukrao Miloš Obradov (također u pritvoru zbog sumnje da se može dovesti u vezu s ubistvom policajaca). On je uhapšen nakon što je pronađena “rupa” u alibiju koji je ponudio prilikom prvobitnog privođenja.

Vozilo koje je ukrao Obradov, međutim, jedno vrijeme je koristio Nedeljko Lizdek, a kako se saznaje iz izvora bliskih istrazi, policija je u posjedu i videosnimka na kojem se vide tri (NN) osobe prilikom pokušaja krađe “audija”, a koje su se na mjesto pokušaja krađe dovezle upravo spornim “seatom”.

Na istom ročištu za pritvor Trifkoviću moglo se čuti da je, pored ostalih vještačenja, naloženo i biometrijsko vještačenje spomenute četvorke, a kako bi se utvrdilo da li su eventualno povezani sa ubistvom.

Poznato je da vozilo za koje je utvrđeno da je korišteno tokom ubistva policajaca još nije pronađeno, kao ni oružje kojim je počinjeno ovo teško ubistvo, što uveliko otežava istragu ovog slučaja. Istragu od samog početka otežava i postojanje određenih međusobno suprotstavljenih klanova automafijaša, koji su pokušavali krivicu prebaciti sa jednih na druge.

Tokom istrage koju Tužilaštvo KS vodi u strogoj tajnosti u javnost su ipak “curili” pojedini detalji i informacije o mogućim počiniocima, ali ništa od onoga što se moglo čuti nije i zvanično potvrđeno.

Budući da još nema tužilačke odluke u ovom slučaju, nije teško zaključiti da istražitelji i tužioci još pokušavaju “sklopiti kockice” ovog slučaja i pored jakih indicija koje vode u pravcu mogućih počinilaca. Tako se tokom istrage moglo čuti da su određene “PP veze” (policijski doušnici) istražiteljima davali informacije o mogućim počiniocima, ali da te informacije nisu potkrijepljene i konkretnim dokazima.

Različite teorije

Zbog nedostatka zvaničnih informacija o slučaju u javnosti su se tokom posljednja tri mjeseca počele raspredati različite teorije, koje su išle čak i dotle da se u ovom slučaju uopće nije ni radilo o pokušaju krađe vozila, već da se radilo o ciljanom ubistvu baš ove dvojice policajaca ili pak da je u pitanju trgovina narkoticima.

Policija je ipak od samog početka istragu usmjerila u pravcu automafije iz Istočnog Sarajeva, gdje se najvjerovatnije i kriju krivci za ovaj teški zločin.

Pronalazak samo jedne čahure i generalno mali broj dokaza na samom mjestu zločina potaknulo je teoriju da se u ovom slučaju radilo o profesionalnim ubicama, koji znaju ukloniti tragove iza sebe. U prilog toj teoriji navodi se uobičajeno ponašanje iskusnih automafijaša, koji u pravilu ne rizikuju previše i znaju kako iskoristiti međuentitesku granicu za brz i efikasan bijeg policiji.

Nasuprot toj teoriji je ona da su u ovom slučaju izvršioci bili početnici, kradljivci vozila mlađe životne dobi, koji su pucali iz straha.

Podsjetimo da je i na ročištu Trifkoviću spominjan iskaz Tanje Vukoje, kao i njenog supruga Bože, koji je za Srećka rastavljao ukradene automobile. Prema iskazu Tanje Vukoje, navodno je uoči ubistva Srećko Boži trebao dovesti ukradeni “golf”. Međutim, prema njenom iskazu, to se nije dogodilo, a njen suprug je navodno to prokomentarisao tako što je kazao da “Srećko neće dovesti auto, jer su neki njegovi bahati klinci napravili s**nje u Sarajevu i ubili dvojicu policajaca.

Navodno i tragovi pronađeni na vozilu koji su pokušali ukrasti govore da se radi o početnicima, a već spomenuti snimak videonadzora pokazuje da je pokušaj krađe “audija” trajao više od 40 minuta i da su kradljivci na kraju odustali.

Iz Kantonalnog tužilaštva ništa od navedenog ne žele komentirati. Samo smo dobili kratak odgovor da se sve do donošenja konačne tužilačke odluke, sve dosad iznesene informacije i teorije mogu tretirati kao nagađanja.