Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Sarajevu

Sanjin Sefić osuđen na 17,5 godina zatvora

Sanjin-Sejfic

Produžen je pritvor, a dužan je isplatiti i troškove postupka u iznosu od 43.140 KM po pravosnažnosti presude

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je izrečena osuđujuća presuda Sanjinu Sefiću u ponovljenom postupku i to 17,5 godina zatvora, potvrdila je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

“Nakon što dobijemo pisani otpravak presude odlučit ćemo o žalbi. Donesena je mjera zabrane upravljanja motornim vozilima 5 godina nakon što odsluži kaznu. Produžen je pritvor, a dužan je isplatiti i troškove postupka u iznosu od 43.140 KM po pravosnažnosti presude”, kazala je Bavčić.

Sefić se teretio za krivična djela teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 332 KZ FBiH) i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće (član 337 stav 2).
On je u noći 10. oktobra 2016. godine na pješačkom prijelazu na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici krećući se brzinom većom od 100 km na sat i prolazeći kroz crveno svjetlo na semaforu automobilom udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč koje su od zadobijenih povreda preminule. Sefić se udaljio s lica mjesta, a u jutro 11. oktobra pobjegao je u Srbiju odakle je izručen 9. januara 2017. godine.

U septembru 2018. godine Kantonalni sud Sefića je osudio na 14,5 godina zatvora dok su njegovi pomagači oslobođeni krivice. Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS te je prvostepena presuda ukinuta te je ponovljen postupak. Novo suđenje Sefiću i pomagačima (osim njegove sestre Sare Sefić) počelo je početkom jula 2019. godine. Njegovi pomagači Dino Alić, Saud Nišić i Amar Salihović potpisali su sporazume o krivici, te su osuđeni u drugim postupcima.