Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

riječi ohrabrenja

Gudeljević: Budemo li se pridržavali naredbi, pomoći ćemo jedni drugima

New Project (98)

Još uvijek nije donesena ona najvažnija odluka o usvajanju budžeta za ovu godinu kojom bi se osigurale plate na državnoj razini za sve naše granične policajce koji upravo sada daju sve od sebe za ovu državu, kazala je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević

Nakon proglašenja prirodne ili druge nesreće na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a imajući u vidu ozbiljnost novonastalih životnih uslova, povećanja broja oboljelih od korona virusa kao i rad medija koji izvještavaju o tom izazovu za sve građane BiH, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević informisala je građane o poduzetim aktivnostima ali i uputila riječi ohrabrenja onima koji su u kućama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Građani BiH moraju ostati dostojanstveni i neizloženi strahu i panici. Strah i panika u ovakvim situacijama mogu biti pogubni isto kao i sam izvor straha i panike”, poručeno je danas u Sarajevu.

Ministrica Gudeljević je kazala da je povod današnjeg obraćanja ohrabrenje građanima i želja da im se pomogne u ovim danima neizvjesnosti.

“Složit ćemo se da u recidnoj povijesti BiH nije bilo teže situacije za sve nas podjednako. Upravo ova nesreća, koja je nepozvana ušla u našu državu i živote, postavila je pred nas veliki zahtjev – biti zajedno, biti jedni uz druge i brinuti jedni o drugima”, kazala je Gudeljević.

Podsjetila je da se javnost svakodnevno obavještava o novim mjerama kojih se moraju pridržavati u cilju suzbijanja širenja korona virusa.

“Budite vašim najmilijim najbolji prijatelji, budite uz njih i budite sa njima. Budemo li se pridržavali ove naredbe, pomoći ćemo jedni drugima. Naša djeca, naša mladež, ne idu u školu niti na fakultete. Zadali smo im zadaće uvjereni da će sve drugo sami smisliti. Koristim ovu prigodu da ih ohrabrim, da sve što znaju podijele sa drugima putem online platformi”, kazala je Gudeljević.

Apeluje da “danas društvene mreže postanu polje razmjene znanja i vještina umjesto uobičajenog polja teških riječi”.

Granična policija, sanitarni inspektori i Oružane snage BiH, kako je kazala, predano rade svoj posao.

“U cilju sprečavanja pojave i širenja korona virusa danas je upućen dopis Graničnoj policiji BiH o odluci za djelatnike Granične policije. Odluku bi realizirali naši liječnici koji su prošli prethodnu obuku”, izjavila je Gudeljević.

Gudeljević je poručila da je veoma važna uloga Vijeća ministara BiH u novonastalnoj situaciji u Bosni i Hercegovini koji su donijeli važne odluke za cijelu BiH.

“Međutim, još uvijek nije donesena ona najvažnija odluka o usvajanju budžeta za ovu godinu kojom bi se osigurale plate na državnoj razini za sve naše granične policajce koji upravo sada daju sve od sebe za ovu državu”, pojasnila je Gudeljević.

Podsjetila je i da je Ministarstvo civilnih poslova BiH na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH predložilo da se broj vozača i suvozača teretnih vozila, koji se izuzimaju iz zabrane ulaska stranaca u BiH, izuzmi i vozači pogrebnih društava i sanitetskih vozila.