Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevski policajac i zaštitari Nove GAMA-e će biti kažnjeni?

policajac grbavica

Snimka brutalnog premlaćivanja muškarca koji je mobitelom snimao dešavanja ispred stadiona Grbavica, osvanula je na internetu dan nakon gradskog nogometnog derbija odigranog između Željezničara i Sarajeva.

Podsjećamo, na snimci se vidi kako pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo muškarca koji je snimao mobitelom, bez njegovog opiranja privodi ispred stadiona i bukvalno isporučuje pripadnicima agencije Nova GAMA, koji ga potom brutalno premlaćuju i to pred očima policajca koji im ga je isporučio.

Na snimci se vidi kako nekoliko pripadnika Nove GAMA-e nesretnika batinjaju iako on ne pruža nikakav otpor, niti ispoljava bilo kakvu agresivnost.

Nakon što je snimka objavljena poslali smo upit na adresu MUP-a KS o tome da li su upoznati sa ponašanjem njihovih pripadnika na spomenutoj utakmci. Interesovalo nas je da li je snimanje mobilnim telefonom na javnom mjestu kažnjivo po zakonu, kao i to da li pripadnici privatnih sigurnosnih agencija, u ovom slučaju Nove GAMA-e imaju ovlasti od strane MUP-a KS da brutalno premlaćuju ljude na ulici?

Danas smo dobili kratak odgovor iz MUP-a KS u kojem stoji:

“Obavještavamo vas da je Druga PU o događaju upoznata na osnovu saznanja iz medija, te da predmetni događaj nije prijavljen ovoj PU. Policijski službenici Druge PU rade na identifikovanju učesnika navedenog događaja, te će, po pronalasku istih, poduzeti zakonom predviđene mjere”.

Odgovore na pitanja da li je snimanje mobitelom na javnom mjestu kažnjivo po zakonu, te da li pripadnici privatnih zaštitarskih agencija imaju odobrenje MUP-a KS da premlaćuju ljude na ulici koji im ne pružaju otpor, iz MUP-a KS nismo dobili.