Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevsko tužilaštvo: Kazne za one koji siju smrt na cesti su preblage

semir-rastoder-nesreca

Nakon najave protesta građana nezadovoljnih sigurnosnom situacijom u saobraćaju u glavnom gradu BiH, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu navelo je kako kazne za ovakva djela sudova smatra “preblagim”.

Vozač automobila koji je u ponedjeljak navečer izazvao udes u kojem su smrtno stradale dvije studentice Filozoskog fakulteta u Sarajevu još nije pronađen, a glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo Irfan Nefić naveo je da su o njegovom identitetu obaviještene sve policijske agencije u državi.

Na području općine Novo Sarajevo, kako su saopštili iz policije, pronađeno je vozilo Golf 6 sa vidnim oštećenjima koja odgovaraju onima koja su nastala u ovoj nezgodi, te je vozilo prevezeno na vještačenja.

Dok traje potraga za počiniocem ovog djela, građani Sarajeva su večeras za 20 sati najavili okupljanje ispred zgrade Zemaljskog muzeja u blizini mjesta gdje su djevojke nastradale zbog slabe kaznene politike prema počiniocima djela u saobraćaju. Tokom dana održan je protest i ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Krivično djelo koje je odbjeglom vozaču stavljeno na teret još nije zvanično kvalifikovano, a prema riječima glasnogovornice Kantonalnog tužilaštva Azre Bavčić to će biti utvrđeno tek nakon vještačenja vozila.

Lažni Sanjin Sefić se putem Facebooka obratio javnosti

Govoreći o sličnim događajima, Bavčić navodi da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu generalno nije zadovoljno kaznama koje se optuženima izriču sudovi za ovakva djela.

“Radi se o blagim kaznama”, rekla je Bavčić Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH).

Bavčić kao primjer navodi slučaj Semira Rastodera kojeg je Kantonalni sud u oktobru prošle godine osudio na pet i po godina zatvora zbog izazivanja udesa u kojem je smrtno stradala pješakinja Hava Šljivić–Dovadžija.

Suđenje Semiru Rastoderu (Foto: I. Kralj)

Suđenje Semiru Rastoderu (Foto: I. Kralj)

Prema riječima Bavčić, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je uložilo žalbu na visinu kazne na ovu presudu, ali nikakvu obavijest u vezi ovog predmeta Tužilaštvo nije dobilo od Vrhovnog suda Federacije BiH.

U presudi se navodi da je Rastoder prekoračenom brzinom vozio Golf 6 Bulevarom Meše Selimovića, te je dolaskom u blizinu tramvajskog stajališta Nedžarići i obilježenog pješačkog prijelaza propustio da se sa povećanom opreznošću približi raskrnici i obrati pažnju na pješake.

Nermin Maslo je u maju prošle godine u Kantonalnom sudu u Sarajevu osuđen na četiri i po godine zatvora zbog udesa u kojem je poginula pješakinja Josipa Knežević, dok je teško povrijeđena maloljetnica rođena 1999. godine, koje je udario i oborio BMW-om. Presuda je uslijedila nakon što je Maslo sam priznao krivicu za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa, a u njoj je navedeno da se kretao prekoračenom brzinom.

U istom Sudu je u toku postupak protiv Kerima Mudželeta, koji je optužen da je, vozeći Peugeot 206, izazvao udes u kojem je na tramvajskom stajalištu preko puta zgrade Predsjedništva BiH smrtno stradala Jelena Opričić, dok je još jedna osoba teško povrijeđena.

Kerim Mudžalet

Kerim Mudžalet

Najveća do sada kazna je izrečena prije nešto više od tri godine Mirsadu Subašiću, kojem je Kantonalni sud izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina i četiri mjeseca zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa i ne pružanja pomoći osobi povrijeđenoj u udesu.

U presudi stoji da je Subašić u alkohoolisanom stanju i bez položenog vozačkog ispita upravljao Audijem A6, te na Skenderiji udario u vozilo Peugeot koji je stajao na semaforu.

Zlatan Handžić žrtva pijanog vozača

Zlatan Handžić žrtva pijanog vozača

Vozač Peugeota Zlatan Handžić je preminuo na mjestu udesa, dok je državljanka Španije koja je bila sa njim u vozilu prošla sa teškim povredama, a taksista koji se nalazio u blizini sa lakšim.

Već dva puta i u ovoj godini se dešavalo da se vozači nakon udesa sa smrtnom posljedicom udalje sa mjesta događaja, te naknadno budu uhapšeni. Protiv Hasiba Redže je u toku sudski postupak po optužnici koja ga tereti da je Golfom 4 u Ilijašu udario Samru Aliefendić, nakon čega se udaljio, a optužen je i za ne pružanje pomoći povrijeđenoj osobi. Aliefendić je od zadobijenih ozljeda preminula.

Za isto djelo je u toku i postupak protiv Ljube Seferovića koji se tereti da je kombijem u Velikoj aleji na Ilidži udario Dženana Memića koji od zadobijenih ozljeda preminuo nakon nekoliko dana, i Alisu Mutap koja je prošla sa lakšim povredama, što je utvrđeno višemjesečnom istragom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prema statističkim podacima sarajevske policije, u prvih šest mjeseci ove godine povećan je broj saobraćajnih nesreća i sa nastradalim osobama i onim koji su za posljedicu imali samo materijalnu štetu. U prvoj polovini godine, poginulo je ukupno deset osoba, od čega su pet bili vozači, a isti broj je i pješaka, što je više nego u istom periodu 2015.

Od ukupno 5.582 evidentirana udesa, u naseljenim područjima ih je registrovano 5.228, koji su za posljedicu imali osam poginulih i 379 povrijeđenih.

Ovako izgleda divljanje vozača na sarajevskim cestama (VIDEO)