Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saslušani vlasnici cisterne: Otkriveno gdje je utovareno 665 kilograma skanka?

droga sipa

Sigurnosne agencije iz BiH i Hrvatske nastavljaju saradnju na rasvjetljavanju svih detalja i hapšenju svih učesnika u krijumčarenju 665 kilograma skanka, a koji je otkriven u u utorak u cisterni u Neumu, potvrđeno je za Srpskainfo u hrvatskoj policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, cisterna je vlasništvo firme iz Metkovića, a uhapšeni vozač Mario Vuletić (47) je jedan od suvlasnika tog preduzeća.

“Kamion i firma su registrovani na još jednu ženu i čovjeka iz Metkovića, a svi se isto prezivaju. Njih dvoje je policija saslušala da provjeri da li su i oni umiješani u ovaj međunarodni šverc skanka, ali za sada nisu uhapšeni”, pojasnio je izvor blizak istrazi.

On je dodao da se puno očekuje i od ispitivanja uhapšenog vozača u Tužilaštvu BiH, da se vidi da li će priznati kako je došao do droge i sa kim je sarađivao.

“Ono što do sada skoro sa sigurnošću možemo tvrditi jeste da je droga najvjerovatnije natovarena u Crnoj Gori. Vozač je sa cisternom punom goriva u noći između ponedjeljka i utorka prešao granicu između Hrvatske i Crne Gore. Isti dan oko 17 sati je ponovo, iz suprotnog smjera, prešao ovaj granični prelaz”, rekao je ovaj izvor.

On je dodao da su detaljno pregledali kamion, čak su učestvovali i policijski psi, ali nisu otkrili ništa sumnjivo. Kamion je i izvagan, ali se težina poklapala sa onim što je pisalo u carinskoj deklaraciji.

Podsjetimo, pripadnici SIPA u utorak u večernjim satima u akciji „Petrol Line“ zaustavili su cisternu i u njoj pronašli skank vrijedan oko 4,5 miliona maraka.

Portparol Policijske upravo Dubrovačko-neretvanske Davorka Bečić rekla je za Srpskainfo da su u stalnom kontatku sa sigurnosnim agencijama iz BiH.

“Preduzimamo veliki broj aktivnosti na području naše Uprave kako bi svi koji su umiješani u šverc skanka bili uhapšeni. Sve što policijske agencije iz BiH budu tražile od nas mi ćemo to ispitati”, poručila je Bečić.

Iz sigurnosnih agencija BiH juče se nisu oglašavali oko ove akcije, kao ni iz Tužilaštva BiH.

U SIPA-i su u srijedu rekli da su prilikom pretresa cisterne oduzeli tri mobilna telefona „Samsung“, zatim 89 vreća, sa po sedam paketa „skanka“. Ovo je ujedno i najveća zaplijena skanka u BiH.

“Nakon zaplijene paketi su izvagani i utvrđeno je da je oduzeto ukupno 665 kilograma droge koja je bila namijenjena za ilegalno tržište u zemljama zapadne Evrope”, saopšteno je iz SIPA-e.

Izvor iz sigurnosnih agencija rekao je da je droga bila pripremljena za uličnu prodaju, a da se za skank ovog kvaliteta na ulici može dobiti i do 20 maraka za gram.

Akcija “Petrol Line” mjesecima je trajala i veliki broj inspektora SIPA-e je bio uključen u istragu. BiH je bila samo tranzit za prevoz; droga je išla prema Hrvatskoj, ali nije još poznato da li je to bila konačno odredište.

Droga je pronađena u komorama za naftu, koja je prije toga istočena.

“Sve je rađeno veoma profesionalno; osumnjučeni su mjesecima praćeni i prikupljani su dokazi. Tokom istrage inspektori su se sretali sa brojnim poteškoćama, jer su osumnjičeni često prelazili granice”, pojasnio je izvor blizak istrazi.

Inspektori su posljednjih dana došli do pouzdanih informacija da će u utorak cisterna puna skanka, preko Crne Gore, ući u BiH i zaputiti se prema Hrvatskoj. Akcija je do detalja isplanirana, te je cisterna u večernjim satima zaustavljena u blizini Neuma. Pripadnici SIPA-e vozaču su blokirali put, pa on nije mogao da bježi, nego se samo zaustavio. Pregledom kamiona u spremniku cisterne su nađene vreće sa drogom.

Nakon zaustavljana kamiona sa drogom, vozač Mario Vuletić je uhapšen i priveden u službene prostorije SIPA na ispitivanje, poslije čega je prebačen u nadležnost Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH juče su rekli da je ispitan i da je Sudu BiH predloženo da mu se odredi jednomjesečni pritvor.