Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sefić lociran u Novom Pazaru, pa ga pratili do Novog Sada

sefic-nesreca

Sanjin Sefić nakon što je sinoć u 23 sata uhapšen u Novom Sadu, u Srbiji, saslušan je na okolnosti i nalazi se u ekstradicionom pritvoru u Višem sudu u Novom Sadu, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Miroslav Kojić, savjetnik u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu.

”Državljanin BiH Sanjin Sefić uhapšen je u Novom Sadu u 23 sata sinoć. Bio je lociran u Novom Pazaru, a praćen do Novog Sada. Dobili smo od nadležnog suda u Novom Sadu da se nalazi u ekstradicionom pritvoru. Radi se o Višem sudu u Novom Sadu. Njemu je sinoć nakon 23 sata, kada je uhapšen, određen ekstradicioni pritvor koji može trajati do dva mjeseca. Viši sud u Novom Sadu nas je obavijestio da lice saslušano na okolnosti u skladu sa međunarodnim aktima, te da mu je nakon toga određen pritvor”, rekao je Kojić.

Sefić je uhapšen u jednom stanu u Novom Sadu, gdje se krio nakon bjekstva iz BiH, a za sada u srpskoj policiji ne govore da li je mu je neko pomogao u skrivanju.

Kojić navodi kako je Ambasada BiH u Srbiji odmah aktom obavijestila nadležne u Ministarstvu vanjskih poslova BiH o lišavanju slobode Sanjina Sefića.

“Sada čekamo odgovor nadležnost Ministrstva sigurnosti vezano za ekstradiciju. Uglavnom, od sinoć je u pritvoru i nama je to javljeno i mislim da će to ići svojim tokom”, rekao je Kojić.

On je naveo kako Ambasada BiH u Srbiji za sada “nema šta dalje raditi po pitanju slučaja Sefić dok ne dobiju instrukcije iz Sarajeva”.

“S obzirom da se radi o djelu koje je na brutalan način izvedeno, vjerujem da će dogovor o njegovoj ekstradiciji biti veoma brzo uslijediti između Srbije i BiH. Nije bilo dvojbi kada je u pitanju Ambasada BiH u Srbiji, mi smo postupili kako treba”, rekao je Kojić.

Načelnik BiH Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić potvrdio je da su dobili informacije od srpske policije da je Sefić uhapšen u Novom Sadu i da od Sefićevog izjašnjenja pred pravosudnim organima Srbije zavisi kada će biti izručen Bosni i Hercegovini. Naime, ako se izjasni da želi “bržu proceduru”, Sefić u BiH može biti prebačen za dan ili dva.

Ekstradicioni pritvor zakonski može da traje i do 40 dana.

Dvije djevojke iz Sarajeva povrijeđene u nesreći kod Konjica (VIDEO)

Editu Malkoč (21) iz Bosanske Krupe i Selmu Agić (20) iz Bugojna, najbolje prijateljice i cimerke, koje su studirale na odsjeku psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu u ponedjeljak nešto prije 22 sata na pješačkom prijelazu kod Zemaljskog muzeja usmrtio je 25-godišnji Sanjin Sefić, prošavši kroz crveno svjetlo vozilom Golf VI brzinom 100 kilometara na sat.

Jedna od djevojaka preminula je odmah, dok je druga podlegla nekoliko sati kasnije. Sefić je nakon nesreće pobjegao preko graničnog prelaza Uvac u Srbiju.