Sefić se opredijelio za redovan postupak ekstradicije

sefic-nesreca

Prilikom saslušanja kod sudije za prethodni postupak Sanjin Sefić nije prihvatio pojednostavljeni postupak ekstradicije, odnosno opredijelio se za redovan postupak ekstradicije – potvrdila je Feni portparolka Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić.

Istakla je da ne može prejudicirati rokove i dužinu trajanja tog postupka.

– Trenutno sudija za prethodi postupak završava svoje pripremne radnje i dostavit će spise predmeta vanpretresnom vijeću ovog suda, koje odlučuje o ispunjenosti pretpostavke za izručenje. U zavisnosti od toga kakva bude odluka Vijeća postoji mogućnost izjavljivanja žalbe na tu odluku, a kada odluka Vijeća postane pravnosnažna tada konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde Republike Srbije – pojasnila je Karapandžić.

Istovremeno, Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje da četvero pomagača Sanjina Sefića ostaje na slobodi, jer Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije dokazalo da postoji opravdan razlog za pritvor.

– Kantonalni sud u Sarajevu je donio Rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje pritvora, jer Tužilaštvo nije dokazalo postojanje zakonskog uvjeta za određivanje pritvora, odnosno nije dokazalo opasnost od utjecaja na svjedoke – potvrdili su Feni iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Ministarstvo pravde Srbije dobilo je zamolnicu Ministarstva pravde BiH za izručenje Sanjina Sefića, koji se sumnjiči da je u Sarajevu 10. oktobra, automobilom usmrtio dvije devojke nakon čega je prebjegao u Srbiju.

Sanjin Sefić se sumnjiči da je u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, radi se o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja iz oblasti saobraćaja i javnog reda i mira.

Sefić je 11. oktobra, u jutarnjim satima prešao državnu granicu između Bosne i Hercegovine i R Srbije. Lišen je slobode 12. oktobra u Novom Sadu.