Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Shrvane porodice mostarskih studenata: Obično anđeli odlaze prvi

stradali studenti

Nakon tragedije koja je potresla regiju u kojoj je četvero mostarskih studenata izgubilo živote kada su autom sletjeli u rijeku Neretvu, jučer se na mjestu nesreće odvijala nova tužna scena kada je otac jednog od poginulih gledao kako mu sina izvlače iz vode.

Podsjetimo, studenti iz Hrvatske Domagoj Roso (25), Tena Vračević (25), Antonija Šarić (22) i Vjekoslav Božanović (24) stradali su u subotu kada su autom sletjeli u Neretvu dok su se vozili doma za Božić, a tek jučer je iz duboke vode izvučeno tijelo posljednjeg stradalog, 24-godišnjeg Vjekoslava Božanovića.

Da tuga bude veća, njegovo tijelo je na dnu jezera nađeno samo par trenutaka nakon što se njegov otac Martin, inače direktor Turističke zajednice Općine Nijemci kod Vinkovaca, pojavio na mjestu nesreće, piše Dnevni list.

Tek što je Martin Božanović s automobilom došao na mjesto nesreće, te je primio izraze sućuti i podrške od okupljenih, neko od članova spasilačkih službi je uzviknuo: Našli su ga!

Krenuli smo oko 10 sati iz Mostara kući na blagdane. U vozilu smo se šalili, a u jednom trenutku vozač Vjekoslav htio je promijeniti CD koji se nije dao upaliti. Nismo vozili brzo, možda 60 kilometara na sat

Otac je potom s obale gledao kako članovi spasilačkih službi iz rijeke izvlače tijelo njegovog sina, a čitavo vrijeme uz shrvanog Martina su bili njegovi prijatelji, te dužnosnici HNK-a koji su mu pružali podršku.

Kada su Vjekoslavovo tijelo konačno izvukli iz provalije na cestu, te ga položili ocu pod noge, on se slomio i zaplakao, a potom je odveden s mjesta nesreće. Nije imao snage za davati bilo kakve izjave, a zajedno s njim mjesto nesreće napustili su i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Oni su jučer obišli i jedinog preživjelog iz ove nesreće Stjepana Boškovića (21) koji se trenutno nalazi u SKB-u Mostar, te su rekli kako bi on za par dana bi trebao biti pušten iz bolnice.

Preživjeli Stjepan je već ispričao kako se nesreća dogodila.

– Krenuli smo oko 10 sati iz Mostara kući na blagdane. U vozilu smo se šalili, a u jednom trenutku vozač Vjekoslav htio je promijeniti CD koji se nije dao upaliti. Nismo vozili brzo, možda 60 kilometara na sat. Odjednom su iz suprotnog smjera projurila dva vozila pa je neko viknuo: pazi, skreni!, a nakon toga smo se zabili u brdo te nekoliko puta okrenuli na cesti i zemljanom proširenju pa se zadnjim krajem strmoglavili u desetak metara dubok kanjon Neretve. Samo sam čuo povike i vrisku, a potom i udar sa zadnje strane, ispričao je Stjepan, koji je rekao kako je on nekako uspio isplivati iz potonulog auta.

– Tek kad su me dovezli u bolnicu rekli su mi da sam jedini preživjeli, rekao je ranije.

Članovi porodica stradalih u Hrvatskoj su jučer novinarima pričali kako je automobil smrti bio Antonijin, ali vozio ga je njezin dečko Vjekoslav.

– Kupili su joj ga roditelji prije šest mjeseci, da ima za odlaske na fakultet, studirala je medicinu, rekao je Antonijin stric Martin Šarić, kojeg su novinari zatekli kako ispred Antonijine kuće u Momletu kod Vinkovaca pali svijeće.

– Obično anđeli odlaze gore prvi, kroz suze je, jedva govoreći, izjavio Antonijin stric.

On je rekao kako su joj je roditelji svojedobno razveli i odselili u Vinkovce, te da je njezin stariji brat otišao u Mostar na prepoznavanje.

– Nije dao roditeljima da idu, rekao je novinarima.

Jučer su i pred mjesnim kafićem Contra u Momletima zapaljene dvije svijeće, za Antoniju i njezinog dečka Vjekoslava.

– Poznavali smo ih oboje, zalazili su kod nas. Pet su godina bili u vezi, još od srednje škole, oboje su išli u Tehničku školu u Vinkovcima. Strašno nam je žao…, pričali su njihovi prijatelji u kafiću.

Par je, ispričali su u Antonijinoj porodici, i živio skupa na studiju u Mostaru. Pred kućom Antonijina oca u Vinkovcima cijelo su dan pristizali rođaci i prijatelji kako bi im izrazili sućut.

Nedostaješ mi, zamisli da tebe nema što bih ja, napisala je Tenina sestra, na što je Tena odgovorila: – Ne znam ni ja kako bih bez tebe

– Idealan momak, nema loše riječi o njemu! Igrao je nogomet u mjesnom klubu, plesao u KUD-u. Idealan par su bili, rekao je za stradale Antoniju i Vjekoslava Nedjeljko Brčina, načelnik Mjesnog odbora.

On kaže kako u Vjekoslavovoj porodici ima čak sedmero braće i sestara.

– Vjekoslav ima brata blizanca Danijela, otkrio je.

Sumorno je jučer bilo i u Đakovu, gdje su oplakivali Tenu Vračević i Domagoja Rosu, studente socijalnog rada te agroturizma. Domagoj se prvi put, u drugoj godini studiranja, vozio kući automobilom. Svi su na Facebooku veselo najavljivali povratak kući večer ranije. Domagoj, Đakovčanin, sudeći po profilu na Facebooku, zavolio je grad na Neretvi i Stari most na kojem se i fotografirao s majkom.

Studentica Tena Vračević samo se dan prije pogodbije dopisivala sa svojom sestrom.

– Nedostaješ mi, zamisli da tebe nema što bih ja, napisala je Tenina sestra, na što je Tena odgovorila: – Ne znam ni ja kako bih bez tebe.