Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

goražde

SIPA došla na pretres, policija im napisala kaznu

kazna za sipu
FOTO: Dnevni avaz
Policajci napisali kaznu pripadnicima SIPA-e dok su vršili pretrese

Od ranih jutarnjih sati policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) provode operativnu akciju kodnog naziva “Index” na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica

U Goraždu se danas odvila akcija SIPA-e u okviru predmeta “Index”, kojom su vršili pretrese i privođenja osumnjičenih, a istražne aktivnosti su se odnosile na procesuiranje nezakonitosti s kojim se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH.

Međutim, kako je zabilježio i reporter “Avaza“, moglo se svjedočiti neočekivanoj strani ove akcije, može se reći i komičnoj.

Naime, jedan automobil SIPA-e dobio je kaznu zbog nepropisnog parkiranja, odnosno parkiranja na pješačkom prelazu.

Velika akcija SIPA-e u više gradova zbog lažnih fakultetskih diploma

Od ranih jutarnjih sati policijski službenici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) provode operativnu akciju kodnog naziva “Index” na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica, potvrdila je Feni glasnogovornica SIPA-e, Jelena Miovčić.

Naglasila je da su u pitanju pretresi na više lokacija.

-Vidjećemo da li će biti lišenja slobode u toku dana. U pitanju je organizirani kriminal, pranje novca, krivotvorenje isprava – kazala je Miovčić.

Akcijom je obuhvaćeno više fizičkih i pravnih osoba

Iz Tužilaštva je saopćeno da se policijski djelatnici SIPA-e, pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, vrše pretrese i privođenja osumnjičenih u više gradova u Bosne i Hercegovine, Goraždu, Sarajevu, Zenici, i Travniku.

-Akcijom je obuhvaćeno više fizičkih i pravnih osoba, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH, a odnose se na krivična djela nezakonitog izdavanja univerzitetskih diploma, pranje novca i druga kaznena djela. U okviru predmeta istražuje se povezanost osumnjičenih sa pravnim i fizičkim osobama u inostranstvu – navodi se u saopćenju.