Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pronađen i ukradeni Audi

SIPA i policija napravili zasjedu i uhapsili muškarca koji je planirao izvršiti zločin u Sarajevu

Sarajevo: Zatvorene sve ulice koje vode do katedrale u kojoj će se održati misa za Bleiburg
16.05.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Veliki broj policije postavljen je na ulazima i ulicama u blizini katedrale Srca Isusova. U krugu od 1km nije moguce prici katedrali niti proci ulicama u njenoj blizini. U katedrali Srca Isusova odrzat ce se misa za ubijene na Bleiburgu na kraju Drugog svjetskog rata. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U pomenutom vozilu je pronađen jedan kanister sa zapaljivom tečnošću, dok je ličnim pretresom osumnjičenog pronađen još jedan telefon i više ključeva

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je razmjenjujući operativna saznanja sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) dobila informaciju o mogućem ugrožavanju života i tijela određenih lica sa područja Kantona Sarajevo, saopšteno je iz MUP-a.

S tim u vezi, odmah su poduzete određene aktivnosti iz djelokruga rada policije Kantona Sarajevo, te je u ulici Kurta Schorka, područje općine Novi Grad Sarajevo, pronađeno vozilo Audi A6, karavan, nacionalnih registarskih oznaka Republike Austrije, koje se dovodi u vezu sa pripremanjem izvršenja krivičnog djela. Izvršenim provjerama utvrđeno je da je isto otuđeno u martu ove godine na području Modriče.

Nastavljajući dalje aktivnosti na sprečavanju vršenja krivičnih djela i identifikaciji i pronalasku lica koja se mogu dovesti u vezu sa istim, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su poduzeli dvodnevnu opservaciju i nadgledanje prostora na kojem je pronađeno pomenuto vozilo, te je 24. maja, po prethodno organizovanoj zasjedi, na navedenom lokalitetu lišeno slobode lice A. M. rođen 1992. godine, iz Doboja.

Nakon što je na mjestu pronalaska vozila izvršen uviđaj, po prethodno pribavljanoj naredbi Općinskog suda u Sarajevu, uz saglasnost dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršen je pretres vozila i stana, za koji je utvrđeno da ga je osumnjičeni iznajmio, na području općine Novi Grad Sarajevo, kojom prilikom je u stanu pronađeno sljedeće: jedan pištolj marke “ČZ”, sa pripadajućim okvirom u kojem se nalazilo 12 metaka, jedan telefon, četiri veća PVC paketića sa sadržajem suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “marihuanu” i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa pripremanjem izvršenja krivičnog djela.

U pomenutom vozilu je pronađen jedan kanister sa zapaljivom tečnošću, dok je ličnim pretresom osumnjičenog pronađen još jedan telefon i više ključeva.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju dalji rad na dokumentovanju krivičnih djela, i to iz člana 339. KZ FBiH /Pripremanje krivičnog djela/, člana 239. KZ FBiH /Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga/ i člana 74. ZONDINOM-a Kantona Sarajevo /Posjedovanje vatrenog oružja bez odobrenja nadležnog organa/.

Lice lišeno slobode je smješteno u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, te će nakon završene kriminalističke obrade biti predato u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ovom prilikom policija Kantona Sarajevo izražava zahvalnost Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i njenim pripadnicima na blagovremenoj razmjeni operativnih saznanja, nakon kojih je organizovana i uspješno realizovana akcija Uprave policije MUP-a KS, kojom je, pored lišenja slobode navedenog lica, pronalaska otuđenog vozila, oružja i drugih predmeta, osujećena planirana upotreba vatrenog oružja čime su zaštićeni životi i samim tim spriječene teže posljedice.