Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SIPA o rekordnoj zapljeni droge: Na ilegalnom tržištu vrijedi milione

droga sipa

U koordiniranoj akciji provedenoj pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, u saradnji s Graničnom policijom BiH i MUP-om HNK-a, otkrili su i zaplijenili krijumčarenu isporuku od oko 665 kilograma opojne droge marihuana „skank“.

Zapljena je izvršena na području Neuma, nakon čega je izvršen pretres i uhapšena jedna osoba, državljanin Hrvatske i BiH.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom kontrole cisterne dubrovačkih registarskih oznaka, u kojoj je vršen prijevoz opojne droge iz Crne Gore u Hrvatsku, a bila je namijenjena zapadnom narko-tržištu.

Zaplijenjena količina opojne droge marihuana „skank“ je najveća zaplijenjena količina droge u posljednjih nekoliko godina, koja na ilegalnom narko-tržištu dostiže milionski iznos.

Dubrovački dnevnik neslužbeno saznaje kako je riječ o muškoj osobi s područja Metkovića.

Kako je postojala saradnja između policije BiH i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, potvrdila je i glasnogovornica PU DN Davorka Bečić.

“Radi se o vozilu za prijevoz opasnih tvari, dakle cisterni, u vlasništvu jednog obrta iz Metkovića, zato su u pitanju dubrovačke registracijske oznake. To je vozilo stalno u našem nadzoru zbog učestalih prelazaka državne granice. Jučer, oko 1:40 sati, izašao je u Crnu Goru pun goriva te se vratio oko 17:00 sati. Prilikom kontrole od strane carinskih službenika, na carinskoj vagi po ničemu nije odstupao od onoga što stoji u carinskoj deklaraciji. Nakon 20:00 sati osoba je zatečena na predjelu Neuma s drogom,” izjavila je Bečić za Dubrovački dnevnik, dodavši kako PU DN intenzivno surađuje s tamošnjom policijom.

Nakon što ispita osumnjičenog, postupajući tužilac će donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

– Ta akcija pokazuje odlučnost Tužilaštva BiH i policijskih agencija BiH da se suprotstave međunarodnim organiziranim kriminalnim grupama koje krijumčare velike količine narkotika.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu – saopćeno je iz tog tužilaštva.

Objavljeni i snimci akcije: SIPA zaplijenila više od 600 kilograma droge (VIDEO)