Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija „ATM“

SIPA uhapsila osam osoba, sumnjiče se da su “oprali” 7,4 miliona KM

sipa fena

Slobode je lišeno osam lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) danas su, u sklopu međunarodne operativne akcije „ATM“, na području Sarajeva i Zenice realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 14 lokacija.

Slobode je lišeno osam lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Organizovani kriminal“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Lica lišena slobode su sprovedena u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne i bankovne dokumentacije, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Takođe, putem banaka izvršena je i provjera računa i sefova osumnjičenih lica, kojom prilikom je izvršena i privremena obustava transakcija u iznosu od 69.024,36 konvertibilnih maraka.

Međunarodna operativna akcija rezultat je rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije.

U vremenskom periodu od oktobra 2016. godine do februara 2023. godine na području Bosne i Hercegovine izvršeno je pranje novca u iznosu od preko 7,4 miliona konvertibilnih maraka stečenih krivičnim djelima počinjenim na štetu većeg broja pravnih lica iz Republike Slovenije, stoji u saopćenju SIPA-e.