Slučaj Memić: Tužilaštvo ne zna gdje je izvještaj Ad hoc tijela

kantonalni sud_zgrada333

Na današnjem nastavku suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću u slučaju Dženan Memić trebali su biti prikazani snimci sa prve i druge rekonstrukcije koja su rađene 4. aprila i u noći 13. na 14. juni 2016. godine u Velikoj aleji. No, tek danas se otkrilo da videozapis prve rekonstrukcije ne postoji, kao ni izvještaj o kriminalističko-tehničkoj istrazi lica mjesta, piše Patria.

Advokat Seferovića Rusmir Karkin kazao je da tek danas saznaje da ne postoji dokaz o provedenoj rekonstrukciji.

– Sa žaljenjem konstatujem da ne postoji dokaz da je ta istražna radnja i provedena 4.4.2016. godine – kazao je Karkin.

Tužilac Mladen Furtula potvrdio je da je ta rekonstrukcija nije snimana.

Apsurd s izvođenje materijalnih dokaza odbrane nastavio se i sa Izvještajem Ad hoc komisije od 24.01.2017. godine u slučaju Dženan Memić koji advokat Karkin ima u kopiji. Da bi je priložio u spis kao dokaz potreban mu je original da bi izvršio ovjeru svog primjerka.

Tužilac Sead Kreštalica, protiv kojeg je podnesena krivična prijava zbog utjecaja na vještaka medicinske struke Željka Karana koji je radio nalaz po zahtjevu odbrane u ovom slučaju, kazao je da tog izvještaja nema u sudskom spisu.

– Taj izvještaj se nalazi u drugom spisu – kazao je Kreštalica.

Advokat Karkin reagirao je prema Sudskom vijeću s pitanjem na koji način da se Tužilaštvu KS naloži da se počne ozbiljno ponašati.

– To što tužilac govori da je Izvještaj u drugom predmetu je van svake pameti – kazao je Karkin.

Kreštalica nije mogao sa sigurnošću reći u kojem predmetu se nalazi taj Izvještaj, a već ranije je advokat Karkin tražio da mu se dostave svi dokazi i iz povezanih predmeta sa slučajem Memić. Do danas to nije učinjeno, niti iko zna koliko je otvoreno takvih predmeta i protiv koga.

Sudija Igor Todorović naložio je Tužilaštvu KS da do sljedećeg glavnog pretresa braniocu dostave original ili da ga ulože u spis.

Nakon što se pristupilo pregledu rekonstrukcije od 13. na 14. juni 2016. godine utvrđeno je da je snimak skoro neupotrebljiv zbog buke i pozadinskih šumova. Advokat Karkin je reagirao prema Sudskom vijeću navodeći da na snimku koji je već ranije puštalo Tužilaštvo KS bila utišana buka te da se ne radi o istom snimku. Snimak koji je danas pušten u sudnici je uzet iz sudskog spisa, jer primjerak koji je dostavljen odbrani tehnički nije upotrebljiv.

Iako je Sudsko vijeće tražilo da se pusti dio kada se na snimku pojavljuje Ljubo Seferović, a što je ranije prikazano tokom suđenja (maj 2017. godine), Karkin se usprotivio parcijalnom gledanju snimka. Zatražio je da se obezbijedi snimak koji je koristilo Tužilaštvo i da se dovede tehničar koji ga je pripremio za reprodukciju.

Sudsko vijeće donijelo je odluku da se do sljedećeg pretresa 7. juna pozove tehničar koji će pripremiti tehnički ispravan snimak.