Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teslić

Slučaj u BiH: Direktor upao u policijsku klopku i uzeo mito od 5.000 KM

Foto: Screenshot

Prema dostupnim informacijama, označene novčanice primio je u svojoj kancelariji, a uslijedio je pretres kako službenih prostorija tako i njegove privatne imovine, te je pronađena i zaplijenjena veća količina novca

Nenad Dušanić, direktor Šumskog gazdinstva (ŠG) “Borja” Teslić, kojem su u četvrtak stavljene lisice na ruke zbog sumnje da je primio 5.000 maraka mita, pao je nakon što mu je policija spremila klopku, potvrdili su izvori “Nezavisnih novina”.

Naime, prema dostupnim informacijama, nakon što su saznali da postoji mogućnost da će se ovo desiti, istražioci su osmislili i do detalja pripremili akciju “Borja”.

“Jedan privatnik je predao novac Dušaniću, a onda su u prostoriju upali policajci i uhapsili direktora ŠG”, pojašnjavaju naši izvori.

Prema dostupnim informacijama, Dušanić je označene novčanice primio u svojoj kancelariji, a uslijedio je pretres kako službenih prostorija tako i njegove privatne imovine, te je pronađena i zaplijenjena veća količina novca.

Njega su u petak policajci predali entitetskom javnom tužilaštvu, a praksa je takva da, nakon što ga ispita tužilac, donosi odluku da li će zatražiti pritvor, s tim što taj proces nije okončan do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina”.

Oglasili se tužilaštvo i MUP

Ipak, entitetsko Tužilaštvo oglasilo se i pozvalo građane na saradnju kada se nađu u situaciji da im neko nezakonito traži novac.

“Tužilaštvo poziva sve građane da odmah prijave svako službeno lice, na bilo kojem nivou vlasti, koje od njih zahtijeva novac, poklon ili bilo kakvu drugu korist kao protivnaknadu za obavljanje ili neobavljanje službene radnje, jer od blagovremenog prijavljivanja krivičnog djela i prikupljanja dokaza, zavisi i uspješno procesuiranje počinilaca”, naveli su.

Kako dodaju, prijavljivanja koruptivnih djela, nakon što budu izvršena, zbog propuštanja da se prikupe zakoniti dokazi, vrlo rijetko mogu dovesti do podizanja optužnice i donošenja osuđujuće presude.

“Svi građani koji prijave krivično djelo biće zaštićeni u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima”, obećali su iz tužilaštva.

Ne navodeći Dušanićev identitet, iz MUP-a RS su potvrdili hapšenje, ali i pretrese na više lokacija.

“Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet su 6. jula izveli akciju ‘Borja’ te na područja Teslića uhapsili osumnjičenog za primanje mita, koji je zaposlen u ŠG ‘Borja’ Teslić, a na teret mu se stavlja da je zahtijevao i primio 5.000 KM radi obavljanja poslova iz nadležnosti ŠG”, rekli su iz MUP-a, a, inače, za to krivično djelo predviđen je zatvor od dvije do deset godina.

Reagovao i Dodik

Stigla je i reakacija od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je naveo da od generalnog direktora “Šuma Srpske” traži da Dušanića smijeni sa funkcije direktora Šumskog gazdinstva “Borja”.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, naveo je da je i od predsjednika Opštinskog odbora SNSD-a Teslić Dalibora Panića zatražio da iz stranke isključi Dušanića.

Panić je, u izjavi za “Nezavisne novine”, rekao da formalni i svaki drugi autoritet predsjednika stranke uopšte nije upitan.

“Nas dvojica smo razgovarali, od mene je to zatraženo, i ja ću, naravno, sprovesti postupak koji je predviđen Statutom, a Statutom je predviđeno da se članovi, poput gospodina o kojem govorimo, isključuju na sjednici OO, uz konsultaciju Verifikacione komisije. U narednim danima biće zakazana sjednica OO i biće sprovedena procedura u skladu sa Zakonom i Statutom”, rekao je Panić.

Sa druge strane, Slaven Gojković, direktor “Šuma Srpske”, izjavio je da će biti ispoštovane zakonske procedure nakon hapšenja Dušanića koje podrazumijevaju pokretanje disciplinskog postupka, te rješenja o njegovoj suspenziji i razrješenju.

“Dušanić je bio vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva ‘Borja’ i trenutno ćemo prenijeti ovlaštenje na nekoga iz ovog gazdinstva. Pretpostavljam da će to biti tehnički direktor, a potom ćemo vidjeti da se izvrši imenovanje novog v.d. direktora na tu poziciju”, precizirao je Gojković te dodao da je nedopustivo da se ovakve stvari dešavaju.