Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud Sarajevo

Suđenje Mujagi Ivazoviću zbog ubistva sina nastavljeno ulaganjem materijalnih dokaza

mujaga ivazovic (1)

Branitelj optuženog, advokat Omar Mehmedbašić najavio je ulaganje materijalnog dokaza odbrane na okolnosti da je ubijeni Semir ranije prekršajno kažnjavan za otimanje novca, a što, kako je naveo, pokazuje da je bio agresivan

Predočavanjem i ulaganjem materijalnih dokaza optužbe u sudski spis, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Mujagi Ivazoviću koji se tereti za ubistvo (čl. 166/1 KZFBiH).

Optužnica Ivazovića, penzionisanog policajca, tereti za ubistvo sina Semira hicima iz pištolja u stanu u sarajevskom naselju Saraj-Polje 29. aprila 2019. godine, te za nedozvoljeno držanje oružja.

Dodatni dokazi optužbe koji su, u međuvremenu, upućeni Sudu obuhvataju, između ostalog, fotodokumentaciju na okolnosti dopune uviđaja s mjesta događaja, kao i dva izvještaja Zavoda za medicinu rada Kantona Sarajevo kojima, nakon analize uzoraka krvi i urina prilikom obdukcije ubijenog, nije dokazano prisustvo opijata/narkotika, niti alkohola.

Branitelj optuženog, advokat Omar Mehmedbašić najavio je ulaganje materijalnog dokaza odbrane na okolnosti da je ubijeni Semir ranije prekršajno kažnjavan za otimanje novca, a što, kako je naveo, pokazuje da je bio agresivan.

Budući da je postupak u ovom predmetu u završnoj fazi, na narednom nastavku bi stranke (optužba i odbrana) trebale pristupiti izlaganju završnih riječi.

Ivazovića optužnica tereti da je sina Semira ubio u stanu na četvrtom spratu u ulici Hasana Sućeske na broju 7, u kojem su Ivazovići živjeli. Prema tužbenim navodima, ‘kritične večeri’ optuženi je ušao u svoju spavaću sobu gdje se zaključao, a njegov sin je tijelom udario u vrata te sobe, izbivši bravu.

– Kada se Semir pojavio na vratima, optuženi je ispod jastuka uzeo pištolj, ispalivši jedan hitac u sina. Semir je tada krenuo u pravcu dnevnog boravka, a njegov otac je prema njemu ispalio još jedan metak. Semir je tada pobjegao u kuhinju da bi Mujaga prema njemu ispalio još jedan metak, usljed čega je Semir zadobio teške tjelesne povrede opasne po život i usljed kojih je kasnije i preminuo – navodi se, između ostalog, u optužnici.

Optuženi se tereti i da je, postupajući suprotno odredbi člana 10. stav 1. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije KS, bez odobrenja nadležnog organa, neovlašteno držao pištolj sa pripadajućim okvirom i municijom, odnosno za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 26. februar.