Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sulejman Šehić osuđen na 15 godina zatvora za ubistvo vozača GRAS-a

sehic

Izricanjem zatvorske kazne od 15 godina danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončano suđenje Sulejmanu Šehiću (1954.), okrivljenom za ubistvo Armena Dulića, vozača GRAS-a 2. juna 2014. godine u Zoviku, općina Hadžići.

Kako je u obrazloženju presude istaknuo predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić, nakon provedenih dokaza Sud je ocijenio da su tužbeni navodi iz činjeničnog opisa optužnoga akta, koji se odnose na vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnog djela, dokazani u cijelosti.

[yuzo_related]

Prema inkriminacijama sadržanim u optužnici, Šehić je okrivljen da je 2. juna 2014. godine oko 12.50 sati na autobuskom stajalištu u Donjem Zoviku kod Hadžića nožem ubo u grudi Dulića, nanijevši mu smrtonosne povrede, od kojih je podlegao na putu prema Domu zdravlja u Hadžićima.

Kako je tokom izvođenja dokaza, ispitivanjem svjedoka i predočavanjem materijalnih dokaza utvrđeno, ubistvu je prethodila prepirka u autobusu GRAS-a, do koje je najprije došlo između optuženog i vozača autobusa (Dulićevog kolege), a čiji povod je bilo to što je vozač odbio Šehićev zahtjev da zaustavi autobus na mjestu na kojem nema obilježeno autobusko stajalište.

U obrazloženju presude se navodi da je Dulić pokušao Šehiću objasniti da se na tom mjestu autobus ne smije zaustavljati, na što mu je on uputio psovke, kao i prethodno vozaču autobusa, te ga izazvao da izađe i nakon fizičkog kontakta u kojem je Šehić zadobio lakše povrede, on je s ranije pripremljenim nožem na rasklapanje, koji je držao ispod jakne, zadao smrtonosnu ubodnu ranu Duliću u predjelu srca.

Sud je prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije uzeo u obzir otežavajuće okolnosti, uključujući i činjenicu da je okrivljeni Šehić i ranije osuđivan za pokušaj ubistva, kao i olakšavajuće – da se radi o penzioneru-invalidu, njegovu starosnu dob te činjenicu da je otac četvoro djece.

Inače, za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna od pet do 20 godina zatvora.

U izdržavanje kazne, kada ona postane pravomoćna, Šehiću će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru od 2. juna 2014. godine.

Sud je, istovremeno, donio rješenje prema kojem Šehić ostaje u pritvoru, a ošetećeni u ovom slučaju upućeni su na parnicu.

Troškovi krivičnog postupka padaju na teret budžetskih sredstava Suda, s obzirom na slabo imovno stanje okrivljenog.

Budući da se radi o prvostepenoj/nepravomoćnoj presudi strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka presude.