Crna hronika

nesreća iz 2014. godine

Suprug stradale Have svjedočio na obnovljenom suđenju Rastoderu

14/06/2019

Pored Amara Dovadžije, saslušan i brat optuženog koji je kazao da je njegov brat vozio "umjerenom brzinom, koja ne izaziva nelegodu"

Na obnovljenom suđenju Semiru Rastoderu, kojem je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo presudu kojom je bio osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja udesa u Nedžarićima u kojem je poginula Hava Dovadžija, danas su svjedočili brat optuženog Sead i suprug nastradale Amar Dovadžija, piše Oslobođenje.

Suprug nastradale ispričao je da se sa Havom 1. aprila 2014. čuo putem telefona, 15-ak minuta prije nesreće.

Hava Dovadžija je te večeri išla da daje instrukcije nekoj ženi, te je krenula kući. On je bio kod prijatelja na Otesu, a kada je krenuo kući čuo je da je u Nedžarićima u udesu poginula neka djevojka. Došavši kući nije zatekao ženu, te je krenuo vani.

“Prošlo mi je kroz glavu, sigurno je dole. Krećem ka Nedžarićima i tješim sebe da ona nije ta poginula djevojka. Srećem usput nekog mladića. Kaže da je nastradala imala sivu torbu. Znam da je i njena torba bila siva… Kako prilazim mjestu nesreće, vidim tijelo i Golf 6. Iako prepoznajem odjeću i patike, lice nastradale je pokriveno i tješim se da to nije ona. Ne mogu sebe da ubijedim da je to ona i pitam policajca ko je nastradala. Kaže strana državljanka i pokazuje i vozačku dozvolu na arapskom. Kad sam je vidio, bilo mi je definitivno jasno…”, rekao je Amar Dovadžija.

Optuženi Rastoder izrazio je žaljenje, dodavši da je to bila situacija u kojoj se svako mogao naći.

Tužiteljica Šejla Heljić ispitala je i Seada Rastodera koji je ispričao da su se on i brat kritične večeri vraćali sa Ilidže, iz posjete nani. Svjedok je istakao da je njegov brat vozio “umjerenom brzinom, koja ne izaziva nelegodu”. Prilikom dolaska na raskrsnicu u Nedžarićima, odjednom su vidjeli dvije osobe kako prelaze ulicu u blizini pješačkog prelaza i da za njima ide treća. Odmah je povikao “Pazi”. Dodao je da je Semir istovremeno pritisnuo kočnicu, no vidjelo se da se ne može na vrijeme zaustaviti. Dodao je da su dva pješaka nastavili trčati, ali se Hava ukopala u mjestu. “Čas krene naprijed, čas stane”.

– Vozač je pokušao izbjeći, prvo je krenuo lijevo, pa desno. Mogao je ili njih udariti, ili nju, rekao je Sead Rastoder, dodajući da se jedino sjeća trenutka kada je pukla šoferšajbna.

Podsjetimo, Rastoder je 2014. u Nedžarićima Dovadžiju udario Golfom 6 krećući se brzinom od 103 kilometra na čas. Presuda mu je ukinuta zbog bitnih povreda odredbi krivičnog zakona. Nije usvojen prijedlog tužiteljice koja je tražila da se novo suđenje ne oteže bespotrebno, te da Sud preuzme ranije provedene dokaze.

Nastavak suđenja je 9. jula, saslušanjem tri vještaka.

Komentari

Autor: Oslobođenje

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.