Crna hronika

tužiteljstvo tk

Supružnici Edin i Nina na studentima zaradili skoro milion KM, morat će ih vratiti

27/01/2020

U optužnici je navedeno da je Mulić sebi ili drugima pribavio protivpravnu korist u iznosu od oko 920.000 KM, i to oko 287.000 KM kroz Studentsku zadrugu ''Apsolvent'' i oko 632.000 KM kroz Omladinsku zadrugu ''Infomreža'

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu postupajućeg tužitelja protiv Edina Mulića (44) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazenna djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela u sticaju sa kaznenim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja, porezna utaja i pranje novca.

Optužnicom se tereti i Nina Mulić (39) da je počinila kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela u sticaju sa pranjem novca, te Omladinska zadruga ”Infomreža” Tuzla zbog kaznenih djela porezna utaja i pranje novca.

U optužnici je navedena osnovana sumnja da je Edin Mulić u periodu od 2015. do početka 2019. godine, kao faktički odgovorna osoba i predsjednik Nadzornog odbora u Studentskoj zadruzi ”Apsolvent” Tuzla, te kao direktor i jedan od osnivača Omladinske zadruge ”Infomreža”, udružio grupu ljudi koja je po njegovom nalogu kontaktirala i animirala studente da zaključuju fiktivne ugovore sa pomenutim zadrugama o obavljanju određenih poslova, a da poslovi faktički nisu obavljani ili su u određenim situacijama obavljali poslove anketiranja ili promocije za poduzeća i organizacije sa kojima su zadruge surađivale.

Novac naplaćen od fiktivnih ili obavljenih poslova je isplaćivan na račune studenata, koji su za to dobijali manje nagrade u iznosima od 50 do 100 KM, a veći dio isplaćenog novca studenti su putem članova grupe vraćali njemu. Također, i drugi članovi ove grupe su za animiranje studenata dobijali određene nagrade. Tako prisvojen i zadržan novac nije prijavljivao kao prihod i dohodak od nesamostalne djelatnosti, na što je bio obvezan u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dohodak i drugom relevantnom zakonskom regulativom u FBiH.

U optužnici je navedeno da je Mulić sebi ili drugima pribavio protivpravnu korist u iznosu od oko 920.000 KM, i to oko 287.000 KM kroz Studentsku zadrugu ”Apsolvent” i oko 632.000 KM kroz Omladinsku zadrugu ”Infomreža”. Nina Mulić je osumnjičena da je sudjelovala sa Edinom u udruživanju i činjenju kaznenog djela pranje novca, preuzimajući svoju ulogu u grupi, te u tački 5 optužnice se za poreznu utaju i pranje novca tereti i pravno lice Omladinska zadruga ”Infomreža” koju je zastupao Edin Mulić.

Supružnici Edin i Nina Mulić su optuženi da su kao osnivači Zadruge, znajući da raspolažu sa novcem pribavljenim vršenjem kaznenih djela, u cilju legalizacije novca, kupovali nekretnine, pokretnosti ili su novac koristili u druge svrhe.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženim oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelima, a do odluke suda im je blokirana imovina, i to nekretnine, vozila i novac. Također, Edinu Muliću je Općinski sud Tuzla produžio određene mjere zabrane, izrečene umjesto pritvora kao strožije mjere osiguranja prisustva optuženog tokom kaznenog postupka, navodi se u priopćenju Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužiteljstva TK.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.