Sve o predmetu kodnog naziva „Lutka“

sipa

Povodom izricanja prvostupanjske presude u predmetu „Lutka“ kojom je izrečeno više od 100 godina zatvora, medijima i javnosti proslijeđujemo neke interesantne detalje o ovoj akciji i predmetu:

-Operativni timovi SIPA i Tužiteljstva BiH, na operaciji „Lutka“, počeli su raditi sredinom 2011. godine u najvećoj tajnosti.

-Cilj operacije je bio otkrivanje i procesuiranje počinitelja najtežih kaznenih djela i nositelja organiziranog kriminala u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i diljem BiH.

-Osumnjičeni koji su bili meta akcije, sačinjavali su multietničku zločinačku organizaciju, čiji kraci su djelovali u oba bh entiteta.

untitled1

Otpremanje optužnice u predmetu kodnog naziva „Lutka“ i obimnog dokaznog materijala na sud

-Na predmetu je radio tim Tužiteljstva BiH zajedno sa više desetina policijskih operativaca SIPA, Granične policije BiH, MUP-a RS, Federalne Uprave policije, a asistenciju je pružala i OSA BiH.

-U istrazi su korištene posebne istražne radnje, nadzor i presretanje telekomunikacija.

-Najopsežniji predmet organiziranog kriminala ikada procesuiran u Bosni i Hercegovini, pa čak i regionu.

-U predmetu je tijekom suđenja priloženo više stotina materijalnih dokaza.

-Prilikom izvršenja pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva a dvije na području Kantona Sarajevo, pripadnici ove zločinačke organizacije, često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima, sa oznakama policije, koja asocira na policijske uniforme i opremu.

-Optuženi u ovom predmetu, se terete da su kao pripadnici organizirane kriminalne skupine, sa jasno podijeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških kaznenih djela, sa ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubojstva koja su izazvala teške posljedice za sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

-Kaznena djela za koja se tereti ova organizirana kriminalna skupina, izazvala su posljedice na području cijele BiH i susjednih zemalja. Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj optuženih nalazi se na procesuiranju ili izdržavanju kazne u Srbiji.

untitled2

Tužitelj Čampara i njegov tim odlaze na izricanje prvostupanjske presude

-U ovom predmetu ostvarena je izuzetno dobra suradnja sa tužiteljstvima, sudovima i policijom u Republici Srbiji, te rad na ovom predmetu predstavlja odličan primjer međudržavne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala.

-Optužnica podignuta 2013. godine je obuhvatila 32 osobe, čime je postala najveća optužnica u predmetu organiziranog kriminala ikada procesuirana u pravosuđu na području BiH, pa i regije Zapadnog Balkana.

-U ovom predmetu rasvjetljeno je ukupno šest, godinama nerazjašnjenih ubojstava i pokušaja ubojstava , počinjenih u maniru mafijaških likvidacija, u oružanim zasjedama, tzv. „sačekušama“ ili daljinskim aktiviranjem eksplozivnih naprava na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koje u unijele strah i nesigurnost među građane.

-Rasvjetljene su pljačke banaka, transporta novca i pošte u ukupnom iznosu većem od 10 milijuna KM

-Među 32 optužena, njih trojica bili su policijski službenici, pa je ovom akcijom zadan odlučan udarac nezakonitom ponašanju u policijskim strukturama.

-Pritisnuti jakim dokazima, neki od optuženih su sporazumno priznali krivnju i osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne.

-U ranije okončanim postupcima po sporazumnim priznanjima krivnje ili u izdvojenim postupcima u okviru predmeta kodnog naziva „Lutka“ već je izrečeno pravomoćno 55 godina zatvora.

-Akcija kodnog naziva „Lutka“, pokazala je da naša zemlja ima tužiteljstvo i policijske agencije koje su osposobljene za borbu protiv najtežih oblika organiziranog kriminala. Ta borba se intenzivno nastavila i nakon ovog predmeta, sa ciljem da se omogući vladavina prava i sigurnost za život svih građana Bosne i Hercegovine.

untitled3

Božo Mihajlović, zamjenik glavnog tužitelja i rukovoditelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju

-Akcijom je razbijena najveća zločinačka organizacija u BiH, što se odrazilo na smanjenje broja nerazjašnjenih najtežih kaznenih djela, nakon 2013. godine.

Kaznena djela za koja se, između ostalog, terete optuženi u predmetu „Lutka“:

– teško ubojstvo Vladimira Mačara, na Palama, u mjesecu siječnju 2008. godine, putem eksplozivne naprave namontirane na ranije ukradeno vozilo. Ovom prilikom ubijen je Vladimir Mačar, smrtno je stradala još jedna osoba, Milan Vlaškić, a teško je ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin, koji je od ozlijeda preminuo, a više osoba je ranjeno.

– teško ubojstvo Borisa Govedarice, počinjeno u mjesecu kolovozu 2007. godine, kod tržnog centra u Lukavici. Ubojstvo je izvršeno pucanjem iz automatskog oružja, odnosno iz dvije strojnice, u žrtvu sa više od 15 metaka, što je dovelo do trenutne smrti. Ubojstvo je izvršeno na raskrsnici u prometnoj ulici čime je izazvana velika opasnost za sigurnost građana.

– teško ubojstvo Zorana Goluba u mjesecu kolovozu 2008. godine, u caffeu “Sport“ u Istočnom Sarajevu. Navedeni je ubijen u ugostiteljskom objektu, gdje je na njega iz dvije strojnice ispaljeno više od 40 metaka, čime je osim ubojstva, izazvana velika opasnost po živote svih prisutnih osoba.

-izdvojeni predmet protiv Mladena Ždrale, odnosio se na trostruko ubojstvo u naselju Vraca, u mjesecu studenom 2005. godine, kada su ubijeni Milorad Todorović, Radomir Janković i Esad Šenderović, a ranjen Murat Komarica. Mladen Ždrale osuđen je pravomoćno za pomaganje u ovom zločinu na 15 godina zatvora, a prema prikupljenim dokazima, izvršitelj ubojstva bio je Boris Govedarica, koji je ubijen 2007. godine u Istočnom Sarajevu.

untitled4

Goran Salihović, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH

– dogovor, planiranje i dva pokušaja ubojstva Đorđa Ždrale, počinjena tijekom 2006. godine na području Istočnog Sarajeva, pucanjem iz vatrenog oružja na Đorđa Ždralu, koji je prilikom prvog pokušaja ubojstva, teško ranjen sa više hitaca iz vatrenog oružja.

– pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo, u iznosu od 2,2 milijuna eura (oko 4,4 milijuna KM), koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu, u mjesecu lipnju 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

– pljačku transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, koja je počinjena u mjesecu kolovozu 2005. godine, na području Han Pijeska, presretanjem vozila koje je prevozilo novac, kada je otuđeno oko 1,8 milijuna KM.

– pokušaj pljačke novca iz Nove banke a.d. Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u mjesecu studenom 2005. godine, u iznosu od oko 2,2 milijuna KM, kada su zaštitari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili naoružanje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše, nakon čega su pljačkaši pobjegli u pravcu Sarajeva.

– pljačku oko 670.000 KM, iz Pošte 2 u Sarajevu, u mjesecu lipnju 2009. godine, kada je u oružanoj pljački otuđen novac pošte, te su se počinitelji udaljili kombijem, koji su nakon toga zapalili.