Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo HNK

Trojici Tuzlaka koji su krali po Mostaru određen pritvor

Foto: Fena/ Arhiva

Sva trojica osumnjičenih su višestruki povratnici u počinjenju kaznenih djela protiv imovine

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Mostar, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 17. februara, određen je pritvor u trajanju od najduže 30 dana Ademu Žiliću (1986.) iz Tuzle, Nazilu Šehiću (1980.) iz Tuzle i Arifu Beadiniju (1972.) iz Tuzle, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili produljeno krivično djelo „teška krađa“.

Njima se stavlja na teret da su se dana 14. februara oko 23 sati opljačkali dva objekta u Mostaru, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Mostar.

Osumnjičeni su na adresi Salakovac bb, zajednički i dogovorno, dovezli putničkim motornim vozilom marke Audi A4, u kojem su se nalazili Adem Žilić i Nazil Šehić i putničkim motornim vozilom marke Audi Q7, kojim je upravljao Arif Beadini, u neposrednu blizinu ugostiteljskog objekta Fast food Olimpijada, vlasnika Z. P., i parkirali vozilo u šumu, te prišli objektu, a potom su Adem Žilić i Nazil Šehić upotrebom podesnog alata polomili cilindrični uložak brave na ulaznim metalnim vratima, te izvršili premetačinu stvari i za sebe prisvojili novac u iznosu od oko 150 maraka, nekoliko boca alkoholnog pića, izvjesnu količinu hrane, te dva daljinska upravljača za TV”.

Iz Tužilaštva navode kako su osumnjičeni nakon toga otišli u trgovinu mješovite robe „Leri“, koja se nalazi na adresi Salakovac bb Mostar, vlasnika A. M., u blizini spomenutog fast fooda, te upotrebom podesnog alata otvorili zaštitnu metalnu rešetku koja se nalazila na ulaznim vratima, a potom i vrata, te u unutrašnjosti objekta.

Potom su izvršili premetačinu stvari i pronašli, te za sebe prisvojili izvjesnu količinu cigareta marke Marlboro, Drina i Rothmans u vrijednosti od oko 200 KM, novac u iznosu od oko 250 KM i nešto sitnog novca u eurima i markama, nakon čega su pozvali Arifa Beadinija da dođe po njih vozilom marke Audi Q7, pa su se svi zajedno tim vozilom udaljili, da bi potom Adem Žilić, u cilju da sakrije počinjenje krivičnog djela, PU Mostar prijavio krađu vozila marke Audi A4, kojeg su koristili pri izvršenju krivičnog djela.

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima, jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna.

Sva trojica osumnjičenih su višestruki povratnici u počinjenju kaznenih djela protiv imovine.

PU Mostar, po nalogu kantonalnog tužioca, nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo krivično djelo.