Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

London

Film “All Quiet on the Western Front” trijumfirao na dodjeli nagrada BAFTA

All Quiet on the Western Front

Najveći gubitnik na dodjeli Bafta nesumnjivo je bio Everything Everywhere All At Once – uzevši samo jednu od 10 nagrada za koje je bio nominiran. Luda naučno-fantastična avantura ima više nominacija od bilo kojeg drugog filma na dodjeli Oscara, ali zamah koji su mnogi predviđali sada izgleda manje vjerovatan

Ep o Prvom svjetskom ratu All Quiet on the Western Front dominirao je na dodjeli nagrade Bafta odnijevši kući sedam nagrada, uključujući i onu za najbolji film. Također je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij, najbolji film koji nije na engleskom jeziku i najbolju režiju za Edwarda Bergera.

Njegovih sedam pobjeda znači da je oborio rekord Bafte za najveći broj nagrada koje je osvojio film koji nije na engleskom jeziku.

Banshees of Inisherin bio je među ostalim velikim pobjednicima, osvojivši nagradu za izvanredan britanski film i dvije nagrade za glumu.

Veliki pobjednici:

7 – All Quiet on the Western Front

4 – The Banshees of Inisherin

4 – Elvis

All Quiet on the Western Front ekranizacija je romana Ericha Marije Remarquea iz 1928. godine. U svom zahvalnom govoru za najbolji film koji nije na engleskom jeziku, Berger je rekao da su filmaši “odrasli s odgovornošću da ispričaju priču” i da su počašćeni što ju je javnost “prihvatila s ogromnom ljubavlju”.

Također je odao počast onima koji se bore u Ukrajini i rekao publici da je uspio prevladati vlastitu “sumnju” oko snimanja filma zahvaljujući svojoj kćeri Matildi, koja ga je poticala nakon što je knjigu pročitala u školi.

Irske zvijezde Kerry Condon i Barry Keoghan osvojili su nagrade za najbolju sporednu glumicu i glumca, a film je proglašen izvanrednim britanskim filmom uprkos irskom okruženju i priči. Nakon što je osvojio tu nagradu, redatelj Martin McDonagh prvo se našalio: “Nagrada za najbolje ‘šta’?” No, zatim je pojasnio da je film kvalificiran za tu kategoriju zahvaljujući finansiranju s Channela 4.

Također je dobio nagradu za najbolji originalni scenarij. U svom je govoru rekao: “Snimanje tako tužnog filma nije trebalo biti toliko zabavno, ali bilo je zbog glumačke ekipe.”

Keoghan, rođen u Dublinu, i koji je kao dijete proveo neko vrijeme pod skrbništvom, posvetio je svoju nagradu za sporednu mušku ulogu “djeci iz kraja iz kojeg sam ja došao, a koji sanjaju da budu nešto”.

U svom zahvalnom govoru, Condon je rekla McDonaghu: “Hvala ti za sve uloge koje si mi dao tokom moje karijere. Zbog njih se osjećam tako ponosnom što sam Irkinja.”

Biografski film o Elvisu Presleyu Baza Luhrmanna bio je još jedan veliki pobjednik, odnijevši kući četiri nagrade – najbolju glumačku postavu, kostimografiju, šminku i frizuru te najboljeg glavnog glumca.

Austin Butler, koji je glumio legendarnog pjevača u Elvisu, rekao je u svom govoru: “Ovo je doista izvanredno. Za moje nominirane kolege, divim vam se. Tako sam vam zahvalan za sve ovo vrijeme koje smo proveli zajedno.”

Dodao je: “Želim zahvaliti porodici Presley, ne mogu vam dovoljno zahvaliti na vašoj ljubavi. Nadam se da sam vas učinio ponosnima.”

Elvisova kći, Lisa Marie Presley, umrla je prošlog mjeseca – ubrzo nakon što je film trijumfirao na dodjeli Zlatnih globusa.

Kako ovo utiče na dodjelu Oscara?

Čak i prije dodjele nagrada Bafta, brutalno nasilan, ali kritički obožavan All Quiet on the Western Front bio je jedan od prvih kandidata za najbolji film na dodjeli Oscara sljedećeg mjeseca. Njegovo nagrađivanje od strane Britanske akademije samo će dodati njegovom zamahu.

Veća iznenađenja na nedjeljnoj svečanosti bila su u glumačkim kategorijama. Pobjeda relativnog pridošlice Austina Butlera za najboljeg glumca mogla bi mu pomoći da nadmaši svoje iskusnije konkurente, Colina Farrella i Brendana Frasera.

Farrellov gubitak na Baftama posebno je značajan – mnogi su pretpostavili da je to mjesto na kojem će najvjerovatnije osvojiti nagradu. Umjesto toga, njegove kolege Kerry Condon i Barry Keoghan ostvarili su pobjede u sporednim kategorijama.

Morat ćemo sačekati do 12. marta da vidimo može li par ponoviti svoje iznenađujuće pobjede na dodjeli Oscara, gdje su Angela Bassett iz Wakanda Forever i zvijezda filma Everything Everywhere, Ke Huy Quan uvjerljivi favoriti za sporedne nagrade.

Najveći gubitnik na dodjeli Bafta nesumnjivo je bio Everything Everywhere All At Once – uzevši samo jednu od 10 nagrada za koje je bio nominiran. Luda naučno-fantastična avantura ima više nominacija od bilo kojeg drugog filma na dodjeli Oscara, ali zamah koji su mnogi predviđali sada izgleda manje vjerovatan.

Cate Blanchett proglašena je najboljom glumicom za svoju izvedbu u filmu Tár, u kojem glumi slavnu dirigenticu orkestra čija se karijera raspada kada je optuže za zlostavljanje. Australska glumica rekla je da je proteklih 12 mjeseci srušilo ideju da ženska iskustva nisu “monolitna”, dodajući da je njena uloga Lydije Tár “bila opasan poduhvat koji je mogao dovesti do kraja karijere”.

Također je zahvalila svojoj majci i redatelju filma Toddu Fieldu, dodavši da je 2022. bila “izvanredna godina za žene”.

Ranije tokom noći, Carey Mulligan je netačno proglašena pobjednicom za najbolju sporednu glumicu prije nego što je ispravljeno u Condon. Gluhi glumac Troy Kotsur, koji je prošle godine osvojio Baftu za Codu, proglašavao je pobjednika koristeći znakovni jezik i prevoditelja kada je došlo do zabune.

Nagrade su osvojili Pinocchio Guillerma del Tora (najbolji animirani film), Babylon (najbolji produkcijski dizajn) i Aftersun (izvanredan britanski debi).

Dok je redateljica Aftersuna Charlotte Wells držala svoj trofej na pozornici, našalila se: “Moja mama je ovdje, ovo je za tebe… doslovno, jer sam ponijela previše stvari.”

Navalny je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film, a producentica Odessa Rae iskoristila je svoj zahvalni govor kako bi odala počast istraživačkom novinaru Christu Grozevu, koji nije mogao doći na ceremoniju zbog “rizika za javnu sigurnost”.

Grozev, koji glumi u filmu o trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, tvrdio je tokom sedmice da je Bafta povukla pozivnicu postupajući po savjetu policije.

The Boy, The Mole, The Fox And The Horse, adaptacija ilustrirane knjige Charlieja Mackesyja, osvojila je Baftu za najbolji britanski kratki animirani film.

Mackesy je pohvalio one koji su uključeni u adaptaciju i pozdravio one koji se trude biti “ljubazni” i “hrabri” u životu.

Zvijezda Seksualnog odgoja Emma Mackey osvojila je nagradu za zvijezdu u usponu, nazvavši svoju pobjedu “stvarno posebnom” i zahvalivši “svim glumcima i ekipi s kojima sam dosad imala privilegiju raditi”.

Prije nedjeljne pobjede za All Quiet On The Western Front, rekord za najviše Bafta za film koji nije na engleskom jeziku držala je italijanska drama o odrastanju Cinema Paradiso, koja je osvojila pet 1991. godine.

Ceremoniju je vodio Richard E Grant, koji je održao siguran i samozatajan nastup, sa šalama koje su se dopale publici.