Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turisti laka meta u Sarajevu, policajci u civilu vrebaju lopove

Sarajevo turisti (8)

Džeparoši, lopovi i razbojnici najaktivniji su upravo sada, u jeku turističke sezone u Sarajevu, kada se u bh. prijestonicu slije ogroman broj domaćih i inozemnih turista koji predstavljaju lake mete.

To je na svojoj koži najbolje osjetio T. V., državljanin Češke, koji je 7. avgusta u 16.45 sati u službenim prostorijama Treće policijske uprave prijavio da je opljačkan dan ranije u 21.20 sati u Ohridskoj ulici u općini Novo Sarajevo.

Ako je suditi prema navodima iz prijave, scenarij pljačke je dobro poznat. Nepoznati pljačkaš presreo je Čeha te mu je, prijeteći nožem, oteo novac i mobitel, nakon čega mu se gubi svaki trag.
Posljednji slučaj zabilježen je prekučer u 9.30 sati u ulici Jekovac u sarajevskoj općini Stari Grad, gdje je opljačkan L. A. F. iz Austrije. I u ovom slučaju pljačkaš je presreo turistu te mu je, također prijeteći nožem i uz upotrebu fizičke snage, oteo mobitel, nakon čega je pobjegao u nepoznatom pravcu.

Suvada Kuldija, nedavno izabrana načelnica Odjeljena za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), kazala je u razgovoru za Avaz da se na spomenutim slučajevima intenzivno radi, ali da za sada nema konkretnih pomaka u istrazi. Kuldija naglašava da je od početka avgusta ovo, ujedno, bio tek drugi slučaj razbojništva u kojem je meta bio turist.

Prema njenim riječima, MUP KS ne prepušta ništa slučaju te je još prije početka turističke sezone Uprava naložila svim policijskim upravama da ocijene sigurnosnu situciju na svojim područjima te da, u skladu s tim, djeluju.

– U toku je i Sarajevo Film Festival. Povećan je broj policajaca, kako u civilu, tako i uniformiranih, u svih pet takozvanih festivalskih općina, dakle u općinama Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad te Ilidža. Policajci su posebno fokusirani na frekventna mjesta, kao što su vjerski i kulturni objekti, gdje je veća frekvencija turista – kaže Kuldija.

Ona pojašnjava da su sve organizacije MUP-a KS u stalnom kontaktu s Turističkom zajednicom, što daje rezultate.

– Turistički vodiči daju savjete turistima i organizirano ih vode u obilazak našeg grada. Problem imamo s turistima koji dođu u naš grad samostalno a da se prethodno ne informiraju ili ne potraže pomoć. Takvi turisti često zalaze na neka mjesta gdje postoji veća mogućnost da se nađu na udaru džeparoša, lopova ili razbojnika. To su, recimo, put prema Trebeviću ili Vracama, neke neosvijetljene ulice i slično. Osim toga, nisu upućeni da džeparoši najviše vrebaju u gradskom saobraćaju – kaže, između ostalog, Kuldija.

Ona je na kraju dodala da turisti mogu da se obrate za pomoć svakom policajcu na terenu te da na zvaničnoj stranici MUP-a KS imaju korisne savjete kako da smanje mogućnost da se nađu na meti pljačkaša.