Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Gorana Salihovića

tuzilastvo BiH

Državno tužilaštvo otvorilo je krivičnu istragu protiv suspendovanog Glavnog tužioca Gorana Salihovića.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, istraga protiv Salihovića je otvorena nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dostavila krivičnu prijavu.

“U istrazi će se prikupljati dokazi i utvrđivati okolnosti u vezi sa sumnjom u počinjenje kaznenih djela, koja su između ostalog i predmet disciplinskog postupka pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Salihovića je VSTV suspendovao krajem septmbra ove godine po zahtjevu Ureda diciplinskog tužioca.

U tužbi je navedeno da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne.