Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zataškavanje ubistva Dženana Memića

Tužilaštvo predložilo da svjedoči doktor Kemal Dizdarević, advokati optuženih bili protiv

Ročište za zataškavanje ubistva Dženana Memića(4)
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Tužilac Dubravko Čampara kazao je da Tužilaštvo BiH predlaže da se prije svjedočenja doktora Dizdarevića, u sudnici puste reprodukovani iskazi u prvostepenom postupku saslušanih vještaka dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke, dr. Hamze Žuje, vještaka sudske medicine, te Irhada Kosa, vještaka iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a svi iskazi su vezani za navodnu amneziju kod Alise Mutap-Ramić

Pred Apelacionim vijećem  Suda Bosne i Hercegovine danas je održano predpretresno ročište na početku ponovljenog suđenja u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, a nakon što je u ovom predmetu ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda za ukupno pet optuženih. Ponovo se sudi Zijadu Mutapu njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću. Oni su pred Vijećem kojim je ranije predsjedavao sudija Branko Perić u prvostepenom postupku oslobođeni optužbi za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

BORBA ZA PRAVDU

U ovom slučaju koji već osmu godinu potresa bh. javnost, a naročito porodicu Memić koja se godinama bori da dođe do istine i pravde o tome kako i zašto je preminuo njihov sin, brat, rođak, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u ponovljenom psotupku predložilo je Apelacionom vijeću u kojem su predsjedavajući Staniša Gluhajić, te kao članice sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić reprodukovanje nekoliko iskaza, te saslušanje jednog novog svjedoka, kao stručnog lica.

Tužilac Dubravko Čampara kazao je da  Tužilaštvo BiH predlaže da se kao stručni svjedok, uživo u sudnici, sasluša doktor Kemal Dizdarević, a da se prije njegovog saslušanja u sudnici puste reprodukovani iskazi u prvostepenom postupku saslušanih vještaka dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke, dr. Hamze Žuje, vještaka sudske medicine, te Irhada Kosa, vještaka iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ročište za zataškavanje ubistva Dženana Memića(2)
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Doktor Dizdarević bi svjedočio o okolnostima pod kojima je utvrđivana navodna amnezija kod Alise Mutap-Ramić, a ponovo bi bili predstavljeni iskazi vještaka također o kako je kazao tužilac Čampara nepostojanju amnezije kod optužene Alise Mutap-Ramić.

Inače, doktor Dizdarević je trebao biti saslušan i u prvostepenom postupku, ali se tadašnje Sudsko vijeće na čelu s Brankom Perićem tome usprotivilo.

Što se tiče  reprodukovanja iskaza vještaka Irhada Kosa, Tužilaštvo BiH smatra da je važno da svi zajedno u sudnici poslušaju njegov iskaz o vještačenju hard disk sa računara izuzetog iz hotela “Crystal” na Ilidži, a sa kojeg su nestali snimci videonadzora iz noći stradanja Dženana Memića, odnosno baš oni koje je policija prethodno označila kao za njih interesantne. Tužilac Čampara je podsjetio na to da je vještak Kos proveo svojevrsni eksperiment u kojem je simulirao situaciju nestanka električne energije, a kada se došlo do rezultata da snimci nisu mogli nestati nikako izuzev na način da su namjerno izbrisani.

ADVOKATI PROTIV SVJEDOČENJA DOKTORA DIZDAREVIĆA

Odbrane svih pet optuženih, iako se svjedočenje doktora Dizdarevića odnosi isključivo na Alisu Mutap-Ramić, usprotivile su se da se on kao svjedok pojavi pred Apelacionim vijeće. Protivljenje su iskazali i na prijedlog da se ponovo reprodukuju saslušanja ranijih svjedoka,uz riječi” da nema potrebe za tim i da se radi o nepotrebnom odugovlačenju postupka.”

Advokat Kadrija Kolić koji zastupa optuženog Josipa Barića, zatražio je da se protiv njegovog branjenika povuče optužnica. Barić je policajac koji je prilikom izuzimanja predmeta u noći sa 8. na 9. februar 2016. godine, izuzeo svu odjeću i druge stvari od tada povrijeđenog Dženana Memića, a od Alise Mutap-Ramić tada nije izuzeo krvavi džemper, s kojeg su tragovi kasnije uništeni, iako protokol nalaže da je i od nje morao izuzeti sve stvari.

Ročište za zataškavanje ubistva Dženana Memića(3)
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Apelaciono vijeće je zanimalo koliko je Tužilaštvu BiH potrebno vremena da stupi u kontakt s doktorom Dizdarevićem i kada bi se on mogao pojaviti pred Sudom BiH, na što je tužilac Čampara odgovorio da im je, nakon što Sud odredi okvirni datum za saslušanje, potrebno petnaestak dana, jer doktor Dizdarević ne živi u BiH.

O prijedlozima Tužilaštva BiH Apelaciono vijeće će odluku saopćiti na ročištu 29. maja u 9 sati. Iako su odbrane optuženih pokušale Apelacionom vijeću danas “dati upute” kako će raditi svoj posao, uz opasku da Tužilaštvo BiH “ne može voditi istragu tokom ovog pretresa”, pa do toga da se postupak vodi samo u onim okvirima i dijelovima u kojima je utvrđena povreda krivičnog postupka i zbog čega je prvostepena presuda poništena, sutkinja Azra Miletić uzvratila je pravnom lekcijom advokatima pojasnivši im da Vijeće zna svoj posao.

Današnjem ročištu prisustvovali su i Muriz i Arijana Memić, otac i sestra ubijenog Dženana Memića, te njihov pravni zastupnik Ifet Feraget.

Ročište za zataškavanje ubistva Dženana Memića(1)
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Podsjećamo, kako je ranije pojasnio advokat Feraget, ranija, oslabađajuća presuda koju je u ovom predmetu donijelo Vijeće na čelu sa sudijom Brankom Perićem je ništavna i raniji postupak je ništav.
 Suštinska razlika između prvostepenog i suđenja koje je počelo danas je u tome što se glavni pretres vodi na osnovu kompletne optužnice, a pretres pred Apelacionim vijećem se vodi zbog toga što je izjavljena i uvažena žalba i taj pretres se vodi u okvirima te žalbe.

Ovaj pretres pred drugosepenim vijećem je skraćena forma suđenja I trebao bi biti okončan na nekoliko ročišta.

Nakon toga uslijedit će završne riječi i u konačnici donošenje nove presude i njeno objavljivanje.
U toj novoj presudi, Apelaciono vijeće trebalo bi dati i obrazloženje zbog čega je prethodno Vijeće na čelu sa Brankom Perićem 29 svjedoka proglasilo irelevantnim, a što prethodno Vijeće nije obrazložilo što je bio i jedan od razloga poništenja prvostepene presude.