Crna hronika

UIOBiH

U akciji “Bunker” zaplijenjen duhan i cigarete vrijedni više od 45.000 KM (FOTO)

10/12/2020

Tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 45.110 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) proveli su nekoliko operatvnih akcija na području Živinica i Tuzle i tom su prilikom oduzeli veću količinu duhana i cigareta koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO. Tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 45.110 KM.

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla proveli su operativnu akciju „Bunker“. Nakon što su uočena dva putnička motorna vozila na području Živinica, u kojima je pronađena određena količina sitno rezanog duhana bez posjedovanja zakonom propisane dokumentacije, izvršene su dalje provjere na osnovu instrukcija dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i sudije za prethodni postupak.

Pored putničkih motornih vozila izvršen je i pretres porodične kuće i pomoćnih prostorija u vlasništva lica sa inicijalima H.M., te je tom prilikom u posebno napravljenom skrovištu u garaži porodične kuće pronađena određena količina akcizne robe koja nije bila obilježena akciznim markicama UIO. Ukupna količina privremeno oduzetog sitno rezanog duhana iznosi 130,7 kilograma

U operativnim aktivnostima na podrčju grada Tuzle, ovlašteni službenici UIO su kod tri lica pronašli i privremeno oduzeli 103,4 kilograma sitno rezanog duhana i 966 paklica cigareta. Oduzeti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO.

Protiv lica kod kojih je pronađena akcizna roba koja je bila namijenjena „crnom tržištu“ u BiH biće pokrenute zakonom propisane mjere i radnje.

U aktivnostima na terenu službenici UIO koristili su opremu doniranu od strane Vlade SAD-a kroz program EXBS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.