Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UIOBiH

U akciji “Bunker” zaplijenjen duhan i cigarete vrijedni više od 45.000 KM (FOTO)

Tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 45.110 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) proveli su nekoliko operatvnih akcija na području Živinica i Tuzle i tom su prilikom oduzeli veću količinu duhana i cigareta koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO. Tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 45.110 KM.

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla proveli su operativnu akciju „Bunker“. Nakon što su uočena dva putnička motorna vozila na području Živinica, u kojima je pronađena određena količina sitno rezanog duhana bez posjedovanja zakonom propisane dokumentacije, izvršene su dalje provjere na osnovu instrukcija dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i sudije za prethodni postupak.

Pored putničkih motornih vozila izvršen je i pretres porodične kuće i pomoćnih prostorija u vlasništva lica sa inicijalima H.M., te je tom prilikom u posebno napravljenom skrovištu u garaži porodične kuće pronađena određena količina akcizne robe koja nije bila obilježena akciznim markicama UIO. Ukupna količina privremeno oduzetog sitno rezanog duhana iznosi 130,7 kilograma

U operativnim aktivnostima na podrčju grada Tuzle, ovlašteni službenici UIO su kod tri lica pronašli i privremeno oduzeli 103,4 kilograma sitno rezanog duhana i 966 paklica cigareta. Oduzeti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO.

Protiv lica kod kojih je pronađena akcizna roba koja je bila namijenjena „crnom tržištu“ u BiH biće pokrenute zakonom propisane mjere i radnje.

U aktivnostima na terenu službenici UIO koristili su opremu doniranu od strane Vlade SAD-a kroz program EXBS.