američki predsjednik

U posljednjim danima mandata Trump požuruje izvršenje smrtnih kazni

trump

A ako se izvrši svih pet, Trump će biti predsjednik u čijem mandatu je izvršeno najviše smrtnih kazni u više od jednog stoljeća, odnosno 13 zatvorenika od jula ove godine

Kako se mandat predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući bliži kraju, njegova administracija požuruje izvršenje niza pogubljenja zatvorenika u sklopu izvršenja savezne smrtne kazne.

Pet pogubljenja zakazano je prije inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara, čime se prekida 130 godina stari presedan obustavljanja pogubljenja usred tranzicije između predsjednika, prenosi BBC.

A ako se izvrši svih pet, Trump će biti predsjednik u čijem mandatu je izvršeno najviše smrtnih kazni u više od jednog stoljeća, odnosno 13 zatvorenika od jula ove godine.

Pet pogubljenja treba biti izvršeno ove sedmice, počev od 40-godišnjeg Brandon Bernarda i 56-godišnjeg Alfreda Bourgeoisa. Obojica bi trebali biti pogubljeni u kaznionici u Terre Haute, Indiana.

Glavni državni tužitelj William Barr rekao je da njegovo odjeljenje za pravosuđe jednostavno podržava postojeći zakon. Ali kritičari kažu da je taj potez zabrinjavajući jer dolazi samo nekoliko sedmica uoči preuzimanja dužnosti predsjednika Bidena, koji je rekao da će težiti okončanju provođenja smrtne kazne.

Otkako je Vrhovni sud SAD 1988. godine vratio saveznu smrtnu kaznu, pogubljenja u SAD-u i dalje su rijetka.

Prije nego što je Trump stupio na dužnost, izvršena su tri pogubljenja.

Sva tri su bila pod republikanskim predsjednikom Georgeom W. Bushom, a među njima je bio i zatvorenik Timothy McVeigh, osuđen za bombaški napad na saveznu zgradu u Oklahoma Cityju. Od 2003. godine nije bilo izvršenja smrtnih kazni na saveznom nivou.

Savezna smrtna kazna koristi se za izricanje smrtnih kazni protiv optuženika u državama u kojima smrtna kazna nije dostupna, gdje je državno tužilaštvo osudilo zatvorenika kaznom manjom od smrtne kazne ili je državna smrtna kazna ukinuta na osnovu žalbe.

Smrtna kazna je vrlo široko dostupna prema saveznom zakonu, dok u nekim državama nije predviđena, nije izrečena ili se rjeđe presuđuje. U praksi, broj državnih smrtnih kazni i dalje je nizak, a veliku većinu krivičnih gonjenja za ubistva provode državni krivičnopravni sistemi.