Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U BiH uhapšeno 10 osoba, zaplijenjeno oružje i droga

balkanski okidac2

Na teritoriji BiH uhapšeno je 10 lica u okviru međunarodne policijske akcije “Balkanski okidač” u kojoj je pronađena veća količina vatrenog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava, municije, te predmete koji se dovode u vezu sa drugim krivičnim djelima.

U akciji, sprovedenoj od 17. do 19. aprila, pronađeno je i oduzeto 26 komada vatrenog oružja sa više komada municije različitog kalibra, 6.300 grama eksplozivnih sredstava, 10 ručnih bombi, 250 grama baruta, jedan putnički automobil za kojim je raspisana međunarodna potjernica i 52 kilograma marihuane, saopšteno je iz Direkcije za kooordinaciju policijskih tijela BiH.

Izvršene su provjere za 7.605 lica, 2.011 vozila, 20 autobusa, 123 kamiona, te obavljen određeni broj pretresa stanova i automobila u svrhu pronalaženja vatrenog oružja, a preduzimane su i druge aktivnosti s ciljem sprečavanja i rasvjetljavanja krivičnih djela.

Izvršen je veći broj provjera za oružje u iARMS bazi Interpola i nacionalnim bazama podataka o oružju, te upućeno 11 zahtjeva za dodatne provjere prema drugim državama putem iARMS aplikacije.

Akcija je sprovedena i na teritoriji Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, s ciljem sprečavanja i rasvjetljavanja krivičnih djela u vezi sa ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima, pritom ne zanemarujući sprečavanje i rasvjetljavanje drugih krivičnih djela u oblasti organizovanog kriminaliteta.

U akciji “Balkanski okidač” u svim ovim zemljama slobode su lišena ukupno 22 lica, od kojih šest po međunarodnim potjernicama.

Pronađeno je i oduzeto 44 komada vatrenog oružja, sa više komada municije različitog kalibara, 6.300 grama eksplozivnih sredstava, 11 ručnih bombi, 250 grama baruta, 257.000 evra, četiri kilograma zlata, tri automobila za kojima je raspisana međunarodna potjernica i 52 kilograma marihuane.

Izvršene su provjere za 42.670 lica, 2.515 vozila, 42 autobusa, 290 kamiona, 451 dokumenat, te obavljen i određen broj pretresa stanova i automobila u svrhu pronalaženja vatrenog oružja, a preduzimane su i druge aktivnosti s ciljem sprečavanja i rasvjetljavanja krivičnih djela.

Izvršen je veći broj provjera za oružje u iARMS bazi Interpola i nacionanim bazama podataka o oružju, te do sada upućeno 11 zahtjeva za dodatne provjere prema drugim državama putem iARMS aplikacije.

“Balkanski okidač” bio je od izuzetnog značaja za bezbjednost zemalja učesnica akcije zbog sprečavanja, otkrivanja i rasvjetljavanja krivičnih djela ilegalne trgovine oružjem i eksplozivnim sredstvima, kao i drugih krivičnih djela organizovanog kriminaliteta i ukazivanja na značaj alata i baza Interpola koji su dostupni policijskim tijelima zemalja učesnica, prvenstveno ASF baza podataka za licima, vozilima i dokumentima, iARMS baze podataka o oružju.

Akcija je bila značajna i zbog ostvarenog visokog stepena saradnje i razmjene informacija među svim učesnicima u BiH i inostranstvu, te realizacije zaključaka Regionalne konferencije Interpola koja je održana 2015. godine u Bukureštu.

Akcija je realizovana u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Interpola u Lionu, uz podršku Evropola i Fronteksa.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u okviru koje se nalazi Nacionalni centralni biro Interpola Sarajevo, u svrhu efikasnije razmjene informacija, koordinacije i realizacije akcije “Balkanski okidač” uspostavljen je Regionalni koordinacioni centar u kome su se, tokom trajanja akcije, nalazili predstavnici policijskih tijela iz BiH i policija zemalja obuhvaćenih akcijom.

Akcija predstavlja veliki doprinos policijskih agencija iz BiH sprovođenju “Strategije za borbu protiv organizovanog kriminalieta u BiH” /2014 – 2016/.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zahvalila je agencijama za sprovođenje zakona u BiH i inostranstvu koje su učestvovale u pripremi i realizaciji ove akcije, te istakla spremnost za kontinuirano preduzimanje daljih mjera iz njene nadležnosti s ciljem suzbijanja svih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta.