Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekat jačanja lokalnih kapaciteta u FBiH u borbi protiv korupcije

eldan mujanovic233
Eldan Mujanović

Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) iz Sarajeva, realizira projekt pod nazivom “Jačanje lokalnih kapaciteta u Federaciji Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije i teških oblika kriminala putem oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom”.

Projekat finansira Vlada Velike Britanije.

eldan mujanovic2Ključne aktivnosti na projektu se odnose na edukaciju i obuke profesionalaca iz pravosudne zajednice, agencija za sprovođenje zakona u Federaciji BiH i drugih subjekata koji imaju obavezu postupati po odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom (“Službene novine Federacije BiH”, br. 71/14), dok je drugi segment projekta posvećen jačanju kapaciteta Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

– Ovaj projekt se realizira u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca FBiH, strukovnim udruženjima sudija i tužilaca u Federaciji BiH, Federalnom agencijom za upravljanje oduzetom imovinom i drugim nadležnim institucijama u Federaciji BiH. Tokom implemenatcije projekta ostvarena je sadržajna saradnja sa brojnim domaćim i međunarodnim institucijama i pojedincima koji su u okviru svojih kapaciteta pružili vrlo značajnu podršku i pomoć u ostvarenju ciljeva projekta i efikansijoj primjeni Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, rekao je direktor Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu Eldan Mujanović

Projekt traje do 31. marta 2017. godine do kada se planiraju održavati brojne edukacije i obuke profesionalaca koji dolaze iz institucija koje primjenjuju ovaj Zakon u svom radu, te će se i dalje raditi na jačanju kapaciteta Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Cilj ovog projekta je da se doprinese ostvarenju univerzalne poruke i načela #kriminalseneisplati.