Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Granična policija BiH

U operativnoj akciji “Piramida” uhapšeno 14 osoba

granicna policija bih
Foto: Granična policija BiH/ Ilustracija

Privremeno je oduzeto oko 30 hiljada eura i 3.200 maraka, zatim praškašte materije oko 28 grama koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin i određena količina opojne droge speed, pištolj, određena količina streljiva, kao i drugi predmeti i dokumentacija

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine realizirali su aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva ”Piramida”, čiji je cilj sprječavanje organiziranog krijumčarenja migranata.

Pretresi su obavljeni na više lokacija na području Sarajevskog, Unsko-sanskog i Zeničko-dobojskog kantona, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Slobode je lišeno 14 osoba prilikom pretresa i privremeno je oduzeto oko 30 hiljada eura i 3.200 maraka, zatim praškašte materije oko 28 grama koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin i određena količina opojne droge speed, pištolj, određena količina streljiva, kao i drugi predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela.

Iz Granične policije su kazali da se rad na predmetu nastavlja.

Podsjetili su da su aktivnosti, čiji je nositelj organizacijska postrojba Granične policije BiH za sprječavanje prekograničnog organiziranog kriminala, provedene zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Današnju podršku u realizaciji, u kojoj je učestvovalo preko 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima.

Granična policija BiH, kako je saopćeno, u kontinuitetu nastavlja poduzimati mjere na sprječavanju izvršenja kaznenih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organiziranih kriminalnih grupa.

Uz navedene aktivnosti, tijekom prošle i u prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Granične policije BiH su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 krivičnih djela krijumčarenja ljudi, nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba, zaključeno je u saopćenju.