Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef Misije OSCE-a u BiH

Ambasador Aggeler u Banjaluci: Želimo pomoći da se smanje političke tenzije u BiH

brian aggeler osce
Foto: Fena

Šef Misije OSCE danas se zvanično sastao s predsjednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem, a nakon sastanka nije bilo izjava za medije

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler ocijenio je danas u Banjoj Luci da u BiH postoji mnogo političkih tenzija od kojih neke i nisu tako nove te da je uloga OSCE-a da pomogne vlastima u prevazilaženju tih tenzija.

-Naša uloga nije da kažemo stranama šta treba da rade i kako treba da rade. Naša uloga je da pomognemo svim onima koji su dio vlasti i nevladinim organizacijama i svim ljudima dobre volje i namjere, u onome što je dobro za budućnost ove zemlje i da se riješe problemi o kojima se trenutno govori, te da se smanje ove tenzije – komentar je ambasadora Aggelera na pitanje kako posmatra trenutnu političku situaciju uoči lokalnih izbora u BiH.

Inače, šef Misije OSCE danas se u Banjoj Luci zvanično sastao s predsjednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem, a nakon sastanka nije bilo izjava za medije.

U okviru Dana studenata, ambasador Aggeler je održao i predavanje na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci o temi “Uloga Misije OSCE-a u postdejtonskoj BiH”. Izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa studentima, navodeći kako su oni ti koji će voditi ovu zemlju.

Podsjetio je da je OSCE najveća regionalna međuvladina organizacija u svijetu, osnovana 1975. u cilju smanjenju tenzija na vrhuncu Hladnog rata.

-Ja predvodim Misiju u BiH i ona je ovdje ustanovljenja kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ostajemo u ovoj državi da radimo zajedno sa lokalnim partnerima na izgradnji svjetlije budućnostu za sve njene stanovnike – poručio je ambasador Aggeler.

Prorektor za naučno-istražvački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) Aleksandar Ostojić rekao je da će banjalučki unverzitet u narednom periodu potpisati memorandum o razumijevanju s Misijom OSCE-a u BiH.

-Memorandum će se odnositi na javnu diplomatiju u clju povećanja vidljivosti i svijesti o radu Misije OEBS i saradnje sa Univerztetom. Biće omogućeno i da se studenti upoznaju sa terenskim radom Misije – naveo je Ostojić.

Predstavnik Studentskog parlamenta UNIBL Matej Aleksić kazao je da su studenti zainteresovani za rad OSCE-a, te da žele da čuju iskustva u radu ove misije.