U Sarajevu zeta ubio drvenom letvom

todorovic-presuda

Zdravko Todorović (1939.), rođen u Doboju, a nastanjen u Sarajevu, jučer je u sarajevskom Kantonalnom sudu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva svog zeta Milenka Kneževića (81) u avgustu prošle godine u ulici Garovine na Ilidži.

Presudom, koju je izrekao predsjedajući Vijeća Jasenko Ružić, Todoroviću je produžen pritvor u trajanju od devet mjeseci ili do nove odluke Suda, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo pod ovom mjerom od 17. avgusta prošle godine. Oštećeni se sa svojim imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

U presudi stoji da je Todorović drvenom daskom usmrtio Kneževića, inače supruga svoje sestre Tankosave. Todorović je 17. avgusta prošle godine, ispred Kneževićeve kuće u ulici Garovine na broju 54 na Ilidži, pod uticajem alkohola od 1,56 promila u krvi, u namjeri da ga liši života, drvenom daskom dužine 99 centimetara, širine šest, a debljine dva centimetra, zeta udario u glavu, uslijed čega je oštećeni pao na tlo. Nakon što je pao na tlo, Todorović ga je daskom nastavio udarati po glavi i tijelu, nanoseći mu više teških i po život opasnih ozljeda, od kojih je Knežević 18. avgusta preminuo u bolnici Koševo.

U kratkom obrazloženju presude, sudac Ružić je naveo kako je Sud našao u potpunosti dokazanim da je optuženi počinio ubistvo u vrijeme, mjesto i na način kako je to opisano u presudi.

“Radi se o jako brojnim i snažnim udarcima drvenom letvom koji su uzrokovali brojne tjelesne ozljede i smrt. Sud je cijenio iskaz optuženog u kojem je negirao da je imao namjeru lišiti života Kneževića, da je od njega oteo letvu kojom ga je prvo udarao po tijelu, a zatim po glavi. Međutim, kao dokaz cijenjen je i iskaz optuženog koji je u prisutnosti branitelja dao u istrazi, a u kojem je naveo da je letvom prvo tri puta u glavu udario oštećenog, a zatim po tijelu“, kazao je sudac Ružić, te dodao da Vijeće nije prihvatilo navod obrane da se radi o djelu teške tjelesne ozljede, jer je kod optuženog bio prisutan jasan umišljaj.

Prilikom odlučivanja o kazni, Sud na strani optuženog nije našao nijednu otežavajuću okolnost. Od olakšavajućih okolnosti cijenjen je nalaz vještaka neuropsihijatra u kojem je navedeno da je optuženi djelo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, a pored toga tu su i njegove godine i što je ratni vojni invalid.

Unatoč svemu, dodao je na kraju sudac Ružić, optuženom je izrečena kazna iznad zakonskog minimuma. Budući da se radi o nepravomoćnoj presudi, i Tužiteljstvo i odbrana imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude, piše Dnevni list.