Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubice Arnele Đogić zatražile smanjenje kazne

ubice-iz-olova-2
Foto: I. Kralj

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH razmatralo je danas žalbe odbrane Avdije Selimovića i Muriza Brkića na prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Zenici od 14. juna kojom su osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva Arnele Đogić iz Olova na okrutan i podmukao način, počinjenog 27. februara.

Branitelji okrivljenih, advokati Zijada Mujkić i Sead Topčić žalili su se na visinu izrečene krivičnopravne sankcije, navodeći da u ovom slučaju nisu uzete u obzir olakšavajuće okolnosti, te predlažući izricanje blaže kazne.

Istovremeno, Federalno tužiteljstvo je u odgovoru na žalbu odbrane predložilo da se njihovi navodi odbiju kao neosnovani te da se prvostepena presuda potvrdi.

ubice-iz-olova-5

Advokatica Mujkić izjavila je da ostaje kod žalbenih navoda, pozivajući se na sudsku praksu Suda BiH i navodeći da se radi o osobama koje ranije nisu osuđivane, odnosno koje su priznale činjenice i okolnosti u vezi s ovim slučajem.

Advokat Topčić je kazao da su okrivljeni bili u alkoholiziranom stanju, te podsjetio na anamnezu njegovog branjenika u vezi s ranijom povredom i čestim glavoboljama, što se, kako tvrdi, reflektiralo na njegovo psihičko stanje.

Ustvrdio je, nadalje, da je prvostepeni postupak proveden pod pritiskom javnosti i medija.

ubice-iz-olova-4

Brat ubijene Arnele, Edin Đogić, kazao je da bi svako umanjenje kazne bilo skandalozno.

– Ako im sud skine jedna dan od ranije izrečene kazne, to će biti skandalozno. Žao mi je mojih roditelja, koji moraju kroz sve to ponovo prolaziti, slušati o brutalnosti, svireposti dvojice monstruma, kojima ne želim ni ime izgovoriti, kazao je Đogić za Avaz.

ubice22222

Federalni tužitelj Munib Halilović je ponovio da ostaje pri navodima iz odgovora na žalbe, predlažući da se one odbiju kao neosnovane. Upitao se šta bi bila adekvatna kazna za ovo krivično djelo, te kazao da slučajevi kao što je ovaj otvaraju pitanje uvođenja doživotne kazne.

Po njegovim riječima, priroda ovog krivičnog djela je takva da se svakom “razumnom čovjeku ledi krv u žilama” kada se upozna o inkriminacijama za koje se okrivljeni terete.

ubice-iz-olova-3

Halilović je dodao da je Sud u prvostepenom postupku u dovoljnoj mjeri cijenio olakšavajuće okolnosti, podsjećajući da je 45 godina maksimalna kazna za spomenuto krivično djelo.

Okrivljeni Selimović i Brkić su izjavili da su saglasni sa stavovima njihovih advokata te izrazili kajanje, odnosno uputili izvinjenje porodici oštećene.

Prethodno je Apelaciono vijeće odbilo kao neosnovan prijedlog advokata Topčića za isključenje javnosti s današnjeg ročišta.

ubice-iz-olova-6

Prema tužbenim navodima, Selimović i Brkić su najprije pretukli Arnelu, a potom joj preko usta vezali PVC uže kako ne bi mogla dozvati pomoć. Nakon što su stigli na lokalitet Čudanski krševi, izvukli su je iz vozila, a Avdija je Murizu dao nož kojim je on usmrtio Arnelu, koju su potom bacili niz 70 metara duboku liticu prema kanjonu rijeke Stupčanice. Tijelo je pronađeno nakon trodnevne potrage. Selimović i Brkić su uhapšeni istog dana, a policiji su priznali kako su Arnelu ubili zbog ljubomore.

Odluka u vezi s ispitivanjem prvostepene presude bit će naknadno donesena i dostavljena strankama u postupku.