Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kriminal

Ubice koje su se krile u BiH: S lažnim dokumentima lako prelazili bh. granicu

ubice
Foto: Facebook / Screenshot
Jovanović, Čaba Der i Ivović

Čaba Der, profesionalni ubica, hapšen 2017. u Sarajevu. Dušan Jovanović Giba predat policiji u Srbiji

Među ubicama iz regiona koje su se krile u BiH najpoznatiji je Srbijanac Čaba Der, koji u Mađarskoj izdržava 40 godina zatvora za brojne zločine koje je počinio.

U Budimpešti je osuđen zbog četiri ubistva, među kojima i hrvatskog biznismena Ivana Serdarušića u julu 2018., kao i Lasla Ventule dva mjeseca kasnije u mađarskoj prijestonici.

Viši sud u Beogradu ga je također osudio na 40 godina zatvora za ubistvo Nebojše Markovića 2019.

Ponijeli “hekler“

Čaba Der, kojeg su mediji u Srbiji nazvali „nasmijani ubica“, u martu 2018. godine, zajedno s Baraninom Markom Gojčevićem (29), osuđen je na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Njih dvojica su u septembru 2017. uhapšena u Sarajevu s pištoljem i “heklerom”, na kojima je bio montiran prigušivač, podsjeća Avaz.

Platili su šest mjeseci kazne, koliko im je tada preostalo, nakon čega su protjerani iz BiH, jer tada još nije bilo potjernice za njima. Crnogorski mediji tada su špekulirali da su u Sarajevo došli da likvidiraju odbjeglog Baranina Alana Kožara.

Državljani Srbije Dušan Jovanović Giba i Darko Dulović osuđeni su na po osam mjeseci zatvora zbog pribavljanja lažnih dokumenata, nakon što su 17. septembra 2023. uhapšeni u zgradi „Sarajevo Tower“.

Osuđeni su na po osam mjeseci zatvora za krivotvorenje isprava. Jovanović je imao legalan pasoš BiH na ime Goran Stojanović, dok se Darko Dulović koristio imenom Đorđe Kuga.

Nakon što su platili preostali dio kazne, obojica su provedena do granice sa Srbijom, gdje je policija odmah uhapsila Dušana Jovanovića Gibu u akciji „Vertikala“, kojom su rasvijetljena mafijaška ubistva četiri člana „škaljarskog klana“ na Krfu i u Atini.

Jovanović je bio označen kao osoba koja je na Krfu likvidirala „škaljarce“ Alana Kožara i Damira Hadžića. To je pred Specijalnim sudom u Beogradu izjavio svjedok Bojan Hrvatin na suđenju Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Branislav Sekulović, osumnjičen za trostruko ubistvo u Srbiji, koji se skoro deceniju uspješno skrivao od policijskih organa, uhapšen je 2016. godine prilikom pokušaja ulaska u BiH iz Hrvatske.

Otkriven je prilikom kontrole putnika u jednom autobusu. Sekulović je uhapšen na graničnom prijelazu u Bosanskom Brodu, i to s lažnim pasošem BiH, izdatim na ime Mario Trivan, čiji je identitet ukraden 2013. godine.

Za Branislavom Sekulovićem pravosuđe Srbije tragalo je još od septembra 2007. godine. Tada je, kako navode mediji, Sekulović ubio trojicu pripadnika takozvanog voždovačkog klana.

Borba klanova

Crnogorac Nikola Ivović je u julu 2020. godine uhapšen na Palama zbog ubistva Stefana Šarovića (31) 2019. u Herceg-Novom kada je izrešetan sa šest hitaca.

Mjesec ranije u Istočnoj Ilidži uhapšen je i Dušan Šilj, koji je također osumnjičen za ubistvo Šarovića. Prilikom hapšenja kod Ivovića su pronađeni dokumenti Republike Slovenije na ime Teo Burnić.

Kao jedan od motiva likvidacije, crnogorska policija je ranije navodila da se radilo o obračunu kriminalnih klanova iz Kotora.

Prema nezvaničnim informacijama, dvojica osumnjičenih mladića bliska su pripadnicima “škaljarskog klana”, dok je ubijeni Šarović bio u prijateljskim odnosima s pojedinim osobama bliskim “kavačkom klanu“.

U julu 2023. u Mostaru je uhapšen Igor Glavaš, kojeg Crna Gora potražuje zbog učešća u ubistvu Šćepana Roganovića, koje se dogodilo 13. februara 2020. godine u Crnoj Gori.

Podgorički Viši sud odredio je pritvor Marku Radoviću, Slavku Raduloviću i Milošu Gvozdenoviću, osumnjičenima da su dio kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu Roganovića. Osim njih trojice, za saučesništvo je osumnjičila i vođu “škaljarskog klana” Igora Vukotića iz Kotora i Cetinjanina Iliju Milanovića, koji je odranije u zatvoru. Za ubistvo Roganovića ranije su optuženi Krsto Vujić, Dino Ibrahimović, Mili Bajramović, Miloš Komar i Igor Glavaš.

U bijegu su kriminalci često koristili i dvojna državljanstva.

Priveden u Trebinju

U maju prošle godine u Trebinju je uhapšen srbijanski policajac Igor Avramović nakon što je u Priboju usmrtio Ervina Ćelahmetovića (35). Nastradali je preminuo nakon što ga je policajac u jednom ugostiteljskom objektu brutalno pretukao.

Pucnjava u Beogradu

Na području Sarajeva 2013. godine uhapšen je Srbijanac Marko Kurtović zbog ubistva Ivana Cvetkovića 2012. godine u Beogradu i teškog ranjavanja dvije osobe. Tada su u Sarajevu zaplijenjene falsificirane slovenske isprave.

Ivan Cvetković ubijen je u pucnjavi ispred splava “Blejvoč” na Novom Beogradu, gdje je radio kao osiguranje. Za ovo ubistvo i ranjavanja Viši sud u Beogradu Kurtovića je osudio na 20 godina zatvora.