Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kandidat SNS-a

Vučić saopštio ime mandatara za novi saziv Vlade Srbije

vučić o republici srpskoj
FOTO: Pixsell/ Arhiva

Vučić je ranije danas objavio na Instagramu da uz lazanje pokušava da sazna od Siniše Malog i Miloša Vučevića ko je kandidat Srpske napredne stranke za sastav nove Vlade

Miloš Vučević iz Srpske napredne stranke biće mandatar za sastav nove Vlade, objavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja N1 Srbija.

Vučić je ranije danas objavio na Instagramu da uz lazanje pokušava da sazna od Siniše Malog i Miloša Vučevića ko je kandidat Srpske napredne stranke za sastav nove Vlade.

„Predlažem Narodnoj skupštini Republike Srbije Miloša Vučevića kao kandidata za predsjednika Vlade Republike Srbije“, napisao je Vučić na Instagramu.

Kako se navodi u Odluci, koju je potpisao Vučić, Miloš Vučević je do sada „obavljao odgovorne i zahtjevne funkcije potpredsjednika Vlade i ministra odbrane, čime je pokazao da posjeduje posvećenost i stručnost koje su potrebne za obavljanje funkcije predsjednika Vlade“.

U Odluci se navode i zadaci koji su pred budućim premijerom, a među njima je posebno istaknuta organizacija EXPO 2027, kao i očuvanje mira, stabilnosti i teritorijalne cjelovitosti Srbije.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 17. decembra 2023. godina, a koalciji okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je 46,75 odsto glasova. Naprednjaci su na izbore izašli s listom „Srbija ne smije da stane – Aleksandar Vučić“.

Rok za formiranje Vlade Srbije je 90 dana od dana konstituisanja Skupštine Srbije. Ukoliko parlament u tom roku ne izabere vladu, ili ako ne izabere novu vladu u roku od 30 od dana kada je prethodnoj vladi prestao mandat, predsjednik Republike je u obavezi da raspusti Narodnu skupštinu.

Ovaj saziv Skupštine Srbije konstituisan je 6. februara, verifikacijom mandata novim poslanicima, pa je 6. maj rok za izbor nove Vlade Srbije.