Istraga tapka u mjestu

Ubice sarajevskih policajaca mogu pronaći samo strane službe

policajci ubistvo

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni tokom patroliranja

Bliži se sedam mjeseci otkako su tokom patroliranja u sarajevskom naselju Alipašino Polje likvidirani policajci Adis Šehović i Davor Vujinović.

Istraga o ovom mučnom slučaju i dalje se vrti oko automafijaša Srećka Trifkovića, Nedeljka Lizdeka, Stefana Samardžije i Miloša Obradova, koji su u pritvoru.

S obzirom na informacije koje kolaju tužilačkim krugovima, optužnica protiv njih se ne nazire, ali su u međuvremenu protiv njih otvorene nove istrage zbog drugih ubistava, poput Damira Ostojića Šijana u Banjoj Luci, piše Dnevni avaz.

Tužioci za sada kao bazu istrage drže iskaze Tanje i Bože Vukoje, koji su kazali da ih je Trifković nakon ubistva kontaktirao i kazao da im ne može isporučiti Golf 6 zato što su njegovi “bahati klinci pucali na policajce”. Taj poziv registriran je u mobitelu svjedoka, što je dovoljno za osnov sumnje, ali ne i za optužnicu koja bi pred sudom bila održiva.

Zbog toga su, navodno, supružnici dobili prijetnje smrću iz zatvora, ali istinitost njihove prijave još se provjerava.

Od izvora bliskog istrazi saznajemo da istražitelji velike nade polažu u posebne istražne radnje prema “određenim telefonskim brojevima iz inozemstva”. Naime, nakon što su njemački obavještajci otkrili da je američki broj korišten na Alipašinom Polju tačno u vrijeme izvršenja zločina, taj se broj aktivirao u Bijeljini, da bi se nakon nekog vremena isključio.

Istraga, prema našem izvoru, sada ide u pravcu telefonskih kontakata iz inozemstva, s kojima je osoba koja je koristila američki broj razgovarala i razmjenjivala poruke. Također, agenti Obavještajno-sigurnosne agencija BiH uspjeli su uz pomoć stranih službi izvući niz podataka koji su, kako kaže naš izvor, poprilično općeniti, a za čiju analizu treba mnogo vremena.

Drugi problem koji koči istragu je što automobil Seat Leon crne boje kojim su se ubice dovezle na Alipašino Polje nikad nije pronađen, a s obzirom na protok vremena, teško da će ikad biti lociran. Iako su istražitelji imali određene indicije gdje se vozilo nalazi, nakon provjera utvrđeno je da se radi o lažnim informacijama.

Nedostatak dokaza

Tužioce dodatno brine i vještačenje snimka videonadzora koje je obavljeno u Sloveniji. Radi se o mjerenjima figura osumnjičenih, koja potvrđuju vjerovatnoću od 80 do 85 posto da se radi o Samardžiji, Lizdeku i Obradovu. Pitanje je hoće li nadležni sud van svake razumne sumnje bez dodatnih dokaza ovo vještačenje prihvatiti kao validno.

Lizdek je nekoliko puta poligrafski testiran i navodno je utvrđeno da nije govorio istinu kada je pitan za bijeli Golf 6 prilikom čije su krađe policajci ubijeni. Navodno je nakon prvog hapšenja na njegovoj ruci pronađeno četiri ili pet barutnih čestica.