Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podignuta optužnica

Ubijen bivši uposlenik Općine Stari Grad, supruga optužena za zločin

U pucnjavi u Sarajevu likvidiran Šveđanin povezan s trgovinom drogom
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Karić je optužena za ubistvo počinjeno s umišljajem

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Irene Karić iz Sarajeva zbog ubistva supruga Nijaza, bivšeg uposlenika Općine Stari Grad Sarajevo,rekao je za Avaz advokat Omar Mehmedbašić, koji zastupa optuženu.

Ono što je bitno u ovom predmetu jeste da je vještak utvrdio da je ona u vrijeme izvršenja krivičnog djela bila bitno smanjeno uračunljiva – istakao je Mehmedbašić.

Karić je optužena za ubistvo počinjeno s umišljajem.

Presudila mu sjekirom

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su 10. maja uhapsili Karić, koja je tada udarcima sjekirom pokušala ubiti svog supruga Nijaza.

-Ona je dala izjavu u policiji, gdje je ispričala da je njen suprug duže vrijeme maltretirao nju i troje djece te da je sve to jednostavno kulminiralo. Riječ je o teškom slučaju nasilja u porodici koje je provodio oštećeni – kazao je tada Mehmedbašić, koji nije želio dalje komentirati slučaj.

Porodična drama desila se tokom noći u porodičnoj kući u sarajevskom naselju Sedrenik. U međuvremenu je Nijaz Karić podlegao povredama, pa je djelo sada kvalificirano kao ubistvo.

Prema njenim tvrdnjama, većinu teško zarađenog novca morala je davati suprugu koji se konstantno kockao, jer je on prijetio da će je u protivnom maltretirati i tući. Pred istražiteljima je ispričala da je oko tri sata poslije ponoći uzela sjekiru i nekoliko puta udarila supruga, koji je u tom trenutku ležao na kauču.

Ona tvrdi da isprva nije znala da je teško povrijedila supruga te da je tek ujutro, kad je svanulo, vidjela ga krvavog, nakon čega je alarmirala policiju.