Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nevrijeme u evropi

Katastrofa u Sloveniji i Italiji: Bujice nose vozila. Čovjek se utopio u dnevnom boravku

Foto: Screenshot/Twitter

Sljedećih će sati padavina na sjeverozapadu Slovenije dodatno jačati, a u petak sredinom noći kroz Sloveniju sa zapada početi prelaziti hladna vremenska fronta uz koju će nastati oluje s pljuskovima i jakim udarima vjetra

U Sloveniji je situacija dramatična. Rijeke u Gorenjskoj i Posočju počele su naglo rasti. Na području Save Bohinjske i gornje Soče već je počelo izlijevanje.

Izlijevanje i grad vjerovatni su na cijelom području sjeverozapadne Slovenije i dijelu centralne Slovenije te duž obale. Poplave rijeka moguće su i u Vipavi, Savinjskoj, Koroškom, izvijestilo je Neurje.si.

Spodnji video prihaja iz Stare Fužine (Občina Bohinj). Na njem je potok Mostnica, ki se izliva v Savo Bohinjko. Več fotografij in videov iz zelo razmočenega Bohinja in okolice pa takoj, ko se zdani.

Posted by Meteoinfo Slovenija on Thursday, November 2, 2023

Pritok Drave na granici s Austrijom je još uvijek stabilan, no do podne će se ubrzano povećati. Ujutro će se i Drava izlijevati, a tijekom dana će se raširiti poplavljena područja duž cijele Drave.

Drava bi mogla poplaviti u većem obimu sutra popodne i u subotu navečer, napominju slovenski meteorolozi koji najavljuju kako bi more moglo potopiti rive.

Nanos kamenja in vej, ki je pred očmi naše ekipe ob prehodu močne nevihtne linije v vsega 10 minutah in zaprl glavno cesto med Tolminom in Kobaridom.

Posted by Meteoinfo Slovenija on Thursday, November 2, 2023

-Ujutro će se visok nivo mora poklopiti s jakim jugozapadnim vjetrovima – ističu.

Izlile rijeke u Italiji

U Italiji su se pak rijeke već izlile – bujice teku ulicama, a automobili su posve potopoljeni. S društvenih mreža stižu apokaliptične snimke iz Toskane.

Alluvione a Prato, terribile!

Posted by MeteoNews 24 on Thursday, November 2, 2023

Gradovi Pisa, Carmignano, Figline di Prato su pod vodom nakon izlijevanja rijeke Bisenzio.

Oluja je u Italiji odnijela tri života. Predsjednik toskanske regije Eugenio Giani izvijestio je kako je prva žrtva 85-godišnji Alfio Ciolini koji je poginuo u svom domu u Montemurlu sjeverno od Firence, prenosi Corriere della sera.

Ciolini se utopio u svojoj dnevnoj sobi, nije uspio pobjeći na gornji sprat kuće jer je imao teškoća s kretanjem, a voda je snažno prodirala u njegov dom.

Lamporecchio ora in Toscana 😨😨😨

Posted by MeteoNews 24 on Thursday, November 2, 2023

Druga žrtva je 84-godišnja žena kojoj je pozlilo dok je lopatom pokušavala izbaciti vodu iz svog dvorišta, dok podaci o trećoj žrtvi još nisu poznati. Još se jedna osoba smatra nestalom u pokrajini Veneto.

Oluja Ciaran zahvatila je sjeverozapadnu Evropu u četvrtak s jakim vjetrovima i obilnom kišom, zbog čega su zatvorene škole, aerodromi, željeznički i trajektni promet.

Trenutni prizori iz Italije, kjer se soočajo z hudimi poplavami 😣

Posted by Neurje.si on Thursday, November 2, 2023

Porast će i razina mora, uz noćnu plimu do 4 sata more može poplaviti do visine od 30 centimetara, javlja Arso. Stravične snimke iz talijanskog mjesta Figline di Prato nedaleko od Firenze pokazuju kako bi to moglo izgledati.

Terribile! È esondato il bisenzio a Campi in Toscana ora 😨

Posted by MeteoNews 24 on Thursday, November 2, 2023

Rekordna količina padalina od četvrtka ujutro zabilježena je na Vogelu, gdje je palo 100 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Nove oluje u Sloveniji

Sljedećih će sati padavina na sjeverozapadu Slovenije dodatno jačati, a u petak sredinom noći kroz Sloveniju sa zapada početi prelaziti hladna vremenska fronta uz koju će nastati oluje s pljuskovima i jakim udarima vjetra.

Na širem području Julijskih Alpa i njihovog podnožja očekuje se 100 do 200 litara kiše po četvornom metru. Drugdje u brdovitim predjelima Slovenije pasti će od 60 do 120 litara kiše po kvadratnom metru.