Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubijeni mi je govorio da će me silovati, optuženi me branio

almir-koso

Saslušanjem svjedokinje Aldijane Bajraktarević, jučer je u sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno suđenje Almiru Kosi (1985) kojeg optužnica tereti da je 16. februaru u trnovskom selu Dejčići nožem nanio po život opasne ozljede Sedinu Kremi (1986) od kojih je ovaj ubrzo preminuo.

Bajraktarević je na početku ispričala da optuženog poznaje nekoliko godina, da su čak devet mjeseci bili u vezi, ali i da su kritičnog dana Kremo i Koso imali više fizičkih sukoba, piše Dnevni list.

Svjedokinja se prisjetila da je 16. februara optuženi Koso došao po nju kući, te su otišli i sjeli u neku kafanu u naselju Osijek, gdje im se pridružio Kremo.

U kafani su, dodaje svjedokinja, popili po nekoliko piva, te krenuli prema Trnovu u Kreminom vozilu.

“Na putu smo se zaustavili ispred jedne prodavnice, gdje su njih dvojica uzeli nekoliko piva i cigarete koje nisu platili. Pive i cigarete je ubrzo Kremo ostavio kod nekog prijatelja, a kada se vratio optužio nas je da smo ukrali cigarete i da ih nedostaje, iako smo ja i Koso uzeli samo po kutiju cigareta. Kremo je čak otvorio vrata vozila gdje je sjedio Koso i udario ga, nakon čega je ovaj izašao i pogurali su se. Kremo ga je provocirao, govorio mu: “jesi li to mangup”, a Koso mu je odgovarao: “ti si moj drug”. Kremo je provocirao i mene“, kaže Bajraktarević.

Tokom vožnje, prema njenim riječima, oštećeni Kremo je pitao optuženog Kosu želi li on voziti, što je ovaj i pristao.

Kada je Koso izašao iz vozila kako bi se zamijenili, Kremo je dodao gas, a svjedokinji je, kako je ispričala jučer u sudnici rekao:

“sad ću ti j…. mater, sad ću te j….“.

Bajraktarević je oborila zadnje sjedište i iskočila iz vozila, ali joj je noga ostala zaglavljena, iako je Kremo, kako tvrdi, nastavio da vozi.

Kada je uspjela da izglavi nogu, vozilo je sustigao Koso, te su se opet pogurali.

“Koso mi je govorio da se sklonim i da bježim. Nakon naguravanja krenuli smo zajedno bježati, ali nas je Kremo sustigao i krenuo da me udari vozilom. Koso me izmakao. Tada su se opet sukobili i opet mi je Koso rekao da bježim. Ubrzo me Koso sustigao i krenuli smo po pomoć, bila sam krvava. Kada sam pitala šta je sa Kremom, Koso mi je odgovorio da ga je malo ubo nožem u nogu, iako nije htio, te da mu neće ništa biti“ istakla je Bajraktarević, te objasnila da nije vidjela trenutak kada je Kremo uboden nožem u nogu.

Rekla je zatim kako su otišli kod nekog Kosinog prijatelja koji ih je odvezao u Sarajevo kod Aldijanine prijateljice Ajle i njenog supruga, gdje su htjeli da se odmore. Prijateljicin suprug je, priča svjedokinja, kasnije na internetu našao da je u Trnovu bilo ubistvo, da Koso nije mogao da vjeruje, te da je otišao u policijsku upravu da se preda.

Kosin advokat Omar Mehmedbašić je upitao svjedokinju da li joj je poznato da je oštećeni ležao u zatvoru zbog silovanja, što je ona odgovorila potvrdno, te pojasnila da je zbog toga iskočila iz auta kada joj je uputio pogrdne riječi.

Tužitelj je jučer Vijeću uložio iskaz koji je Bajraktarević dala u istrazi, a u kojem je tačno opisala nož kojim je izvršeno djelo, nakon što je u sudnici rekla da je kod Kose vidjela samo čakiju u ruci tokom drugog sukoba.

Bajraktarević je pojasnila da je opisani nož vidjela u Kreminom autu i da pretpostavlja da je njegov, a ne od optuženog. Predsjedavajući Vijeća Husein Delalić nastavak suđenja je zakazao za 4. septembar.